Jäänveistoa Kaukjärvenrannan puistossa tulevana viikonloppuna

07.02.2024

Talvinen Tuusulanjärvi tarjoilee monenlaista tekemistä. Tänä talvena järven tuntumassa pääsee ihastelemaan jääveistosta, jonka loihtivat esiin taiteilija Eeva Karhu yhdessä muotoilija Juha Ahosen kanssa. Mitä syntyykään, kun inspiraatiota jääveistokseen on haettu Lars-Gunnar Nordströmin taiteesta ja Tuusulan luonnosta?

Kaukjärvenrannan puistossa taiteilija Eeva Karhu ja muotoilija Juha Ahonen loihtivat jääkuutiosta taideteoksen. Jäänveistoa pääsee seuraamaan la–su 10.–11.2. klo 11 alkaen Kaukjärvenrannan puistossa (Kirkkotie 34, Tuusula). Lauantaina jäätä alustetaan ja sunnuntaina päästää nauttimaan jäänveistonäytöksestä.

Valmis jääveistos jää Kaukjärvenrannan puistoon ihailtavaksi. Lämmin ilma, tuuli ja auringon säteily sulattavat jäätä. Auringon UV-säteet saavat jään puikkoontumaan tai sohjoontumaan. Monesti sulaminen kuitenkin muodostaa luonnon omia taideteoksia ja yksityiskohtia jääveistoksiin, joten teos jää monella tapaa elämään talviseen Kaukjärvenrannan puistoon lopputalveksi.

Karhu ja Ahonen työstävät kirkkaudestaan tunnettua Puruveden jäätä, jota käytetään myös jäänveiston SM-kilpailuissa. Jäätä veistetään sähkösahalla ja erilaisilla taltoilla. Rakennettaessa liimana toimii jäätyvä vesi. Veistoksen muoto ja viimeistely tehdään taltoilla ja raspeilla.

Jäänveistonäytös on osa Lars-Gunnar Nordströmin 100-vuotisjuhlavuotta. Taidemaalari, kuvanveistäjä Lars-Gunnar ”Nubben” Nordström (1924–2014) oli suomalaisen abstraktin taiteen edelläkävijä ja jazz-musiikin suuri ystävä. Jäätä veistämään saapuvat taiteilijat ovat inspiroituneet Nubben taiteesta.

Jääveiston taitajat saapuvat Tuusulaan

Taiteilija Eeva Karhu työskentelee päätoimisesti valokuvataiteen parissa, mutta on meritoitunut jään, lumen ja hiekan veistossa. Vuonna 2011 Karhu aloitti jäänveiston ja osallistui arvostettuun Harbinin jäänveistokilpailuun Kiinassa, jossa voitti pronssia parinsa kanssa. Karhu on osallistunut lukuisiin kilpailuihin jään-, ja hiekanviestossa sekä tehnyt paljon työkeikkoja näiden materiaalien kanssa niin Suomessa kuin ulkomailla. Sveitsin Alpeilla Karhu on tehnyt useiden vuoden ajan yhteistyötä Juha Ahosen kanssa lumen- ja jäänveiston parissa.

Muotoilija Juha Ahonen työskentelee tuote- ja pakkaussuunnittelijana, mutta on työskennellyt jäänveiston parissa vuosia. Ahonen on mm. osallistunut lukuisiin veistotapahtumiin ja -kilpailuihin kotimaassa ja kansainvälisesti, joiden palkintosijoilla Ahonen on tuttu näky. Merkittävin voitto on tullut arvostetusta kansainvälisestä kilpailusta ICE Alaska Fairbanks. Näiden lisäksi Juha Ahonen kouluttaa jään ja lumen rakentamisesta Lapissa.

Eeva Karhu, kuvaaja Eiswelt Dresden Juha Ahonen Seepra Art Meets Ice Korkeasaari
Taiteilija Eeva Karhu (kuva Eiswelt Dresden) ja muotoilija Juha Ahonen jäänveistopuuhissa.

Talvinen Tuusulanjärvi tarjoaa tekemistä moneen

Tuusulanjärvi tarjoilee talvesta nauttijoille monipuolisesti erilaista tekemistä. Huikeaa jäärataa pääsee liikkumaan järven päästä päähän. Samoin perinteisen ladut on tehty ratapenkalle koko radan pituudelta. Tuusulan vapaa-aikapalvelut ja Jäähavaintomiehet viestivät järven ylläpidosta ja turvallisuudesta Tuusulan verkkosivuilla, Facebookissa, Instagramissa ja muissa somekanavissa.

Lisätietoja: kulttuurituottaja Aurora Salomaa, aurora.salomaa@tuusula.fi, p. 040 314 3435

Takaisin