Tuhat ja yksi yötä - Idän hurmaa kuvitustaiteessa: lainattava kiertonäyttely

RudolfKoivu_Kiinalainenprinsessa_kuvitus_satuun_Olikaksiprinsessaa_vesiväri_1930-luku_AmerinKulttuurisäätiö_wwwTuusulan taidemuseo tarjoaa lainattavaksi Amerin Kulttuurisäätiön kokoelmista kootun kiertonäyttelyn Tuhat ja yksi yötä - Idän hurmaa kuvitustaiteessa. Näyttelykokonaisuuteen kuuluu Rudolf Koivun itämaisia kuvitusoriginaaleja sekä neljä roll up -kangasta näyttelyteksteineen.

Rudolf Koivun itämaiset satukuvitukset

Koivua on kutsuttu suomalaisen kuvitustaiteen orientalistiksi ja itämaiset aiheet kiehtoivat häntä läpi elämän. Hänen varhaisin itämainen kuvitustyönsä oli satuun Isän uskollinen palvelija vuonna 1915 ja 1930-luvulla Koivu kuvitti satukirjailija Raul Roineen itämaisia satuja, kuten Porsliiniprinsessan, Vihreän lohikäärmeen ja Ihmeitten ihmeen. Koivun kuvittajanuran kruunasi Kaarlo Merikosken suomentaman Tuhat ja yksi yötä -kirjan kuvitustyö vuonna 1945. Tässä juhlapainoksessa oli parikymmentä mustavalkoista ja kymmenkunta värikuvaa.

Koivun itämaiset satukuvitukset olivat osa laajempaa ilmiötä, missä Lähi- ja Kauko-idän maat kiehtoivat eurooppalaisia taiteilijoita ja tutkijoita 1700-luvun alusta aina 1900-luvulle asti. Euroopassa orientalismi läpäisi koko taidekentän ja se näkyi kuvataiteiden, kirjallisuuden ja musiikin lisäksi muun muassa itämaisaiheisissa teatteriesityksissä, oopperoissa ja balettiesityksissä. Orientalismi levisi myös Suomeen - laajimmin 1900-luvun alussa - ja näkyi kuvitustaiteen lisäksi suomalaisessa kirjallisuudessa, musiikissa ja kuvataiteissa.

Valmis näyttelypaketti

Amerin Kulttuurisäätiön kokoelmaan kuuluu runsas määrä Rudolf Koivun kuvitusoriginaaleja, joista itämaiset satukuvitukset muodostavat merkittävän kokonaisuuden. Kokoelmaan kuuluu muun muassa Raul Roineen satuihin tehtyjä kuvitusoriginaaleja sekä Tuhannen ja yhden yön kuvitustyöt. Tuusulan taidemuseo on tuottanut Koivun itämaisista aiheista lainattavan näyttelykokonaisuuden. Kiertonäyttely pohjautuu samannimiseen suosittuun näyttelyyn Taiteilijakoti Erkkolassa kesällä 2016. Teokset lainataan ripustusvalmiina ja kehystettyinä 40 x 50 cm kokoisiin vaihtokehyksiin, joissa on UV-suojalasi.

Tuhat ja yksi yötä - Idän hurmaa kuvitustaiteessa -kiertonäyttely on lainattavissa kahdessa eri muodossa: kehystettyjä kuvitusoriginaaleja ja roll up -kankaita lainataan ammatillisesti hoidetuille museoille, kun taas pelkkiä roll upeja voivat lainata museoiden lisäksi myös kirjastot, koulut, seurakunnat ja muut julkiset yhteisöt.

Lainausvaihtoehdot

Vaihtoehto A: Kuvitusoriginaalit ja roll upit  

10-40 kpl kehystettyjä kuvitusoriginaaleja
4 kpl roll up -kankaita sekä muita oheiskankaita Rudolf Koivun itämaisista aiheista
Kuljetus: Lainaava taho huolehtii asianmukaisesta kuljetuksesta
Vakuutukset: Lainaava taho huolehtii teosten vakuuttamisesta näyttelyn ja kuljetusten ajaksi
Hinta: 10 kpl 100 €, 20 kpl 200 €, 30 kpl 300 €, 40 kpl 400 €
Laina-aika: max. 4 kk
Ammatillisesti hoidetuille museoille

Vaihtoehto B: Roll up -näyttely

4 kpl roll upeja
oheiskankaita Rudolf Koivun itämaisista aiheista
Kuljetus: Lainaava taho huolehtii asianmukaisesta kuljetuksesta
Hinta: 30 €
Laina-aika max. 6 kk
museoiden lisäksi kirjastoille, seurakunnille ja muihin julkisiin tiloihin

Kysymykset ja varaukset:
Näyttelysihteeri Päivi Ahdeoja, p. 040 314 3462, paivi.ahdeoja@tuusula.fi

Koivu, Isän uskollinen palvelija 1915. Amerin Kulttuurisäätiö  Koivu, Ali Baba ja neljäkymmentä rosvoa 1945. Amerin Kulttuurisäätiö.  Koivu, Vihreä lohikäärme 1937. Amerin Kulttuurisäätiö.  Koivu, Aladdin ja taikalamppu 1945. Amerin Kulttuurisäätiö.