Erkkolan uudessa näyttelyssä kattaus taidegrafiikkaa

28.09.2021

Lokakuun ajan Taiteilijakoti Erkkolassa on mahdollisuus nähdä nykygrafiikan tekijöiden tuotantoa. Hauras aika, väkevä aika -näyttelyyn osallistuu suomalaisia, italialaisia ja liettualaisia taidegraafikkoja, joita yhdistää rakkaus kivipiirrokseen ilmaisuvälineenä. Samoilta taiteilijoilta on esillä myös maalauksia, piirustuksia ja installaatioita.

Näyttelyn nuorin taiteilija on liettualainen Roma Auskalnyte (s. 1988), joka yhdistää teoksissaan eri medioita: grafiikkaa, video- ja valokuvataidetta sekä performanssitaiteen muotoja. Sisilialainen Giuseppe Colombo (s. 1971) on opiskellut Rooman taideakatemiassa ja palannut kotiseudulleen Modicaan, Sisiliaan. Colombo poimii usein teemoja vanhemmasta taiteesta tai historiallisista valokuvista käyttäen pikkutarkkaa ja hienostunutta piirtämisjälkeä.

Järvenpääläisen kuvataiteilija Kaisu Sirviön (s. 1954) litografian vedokset on tehty maalauksellisella tyylillä. Kuvat tulvivat puutarhaa ja kukkia, ja uusimmissa töissään hän maalaa tussilla herkkiä ornamentaalisia kasviaiheita. Kuutti Lavonen (s. 1960) on tunnettu taidemaalari ja taidegraafikko, jonka teoksissa näkyvät eurooppalaisen yhteisen kulttuuriperinnön vaikutteet antiikista renessanssiin ja barokkiin. Taidegrafiikan lisäksi hän käyttää tempera-, akryyli-ja pastellitekniikoita ekspressiivisissä, usein ihmiskasvoja kuvaavissa aiheissaan.

Kaisu Sirviö, Kevätunta, kivilitografia 2020, 77x105cm

Kaisu Sirviö, Kevätunta, litografia 2020

Helsingin Kivipainon perustajiin kuuluva Matti Hintikka (s. 1955) on espoolainen taidegraafikko. Hänen litografiatöidensä alkulähde on suomalaisessa maisemassa, jonka voi ymmärtää joko konkreettisena tai mentaalisena. Elina Länsman (s. 1979) on nuoren polven taidegraafikoita, ja hän asuu nykyään Nuorgamissa Lapissa. Hänen maalauksissaan ja litografiateoksissaan näkyvät pohjoisen karun luonnon maisemat ja eläinteemat.

Näyttelyn teosten aiheet vaihtelevat suomalaisen luonnon ominaispiirteistä ihmisenä olemisen herkkyyden ja voiman pohdiskeluun. Kaikki taiteilijat ovat käyttäneet kivipiirrosta eli litografiaa. Se on runsaat 200 vuotta vanha eurooppalainen laakapainomenetelmä, jossa kuva piirretään sileän kiven pinnalle rasvaisella liidulla, terävällä tussikynällä tai rasvatussilla laveeraten.

Matti Hintikka, Vulcan, 2021 litografia

Matti Hintikka, Vulcan, litografia 2021

Hauras aika, väkevä aika
29.9.–31.10.2021
Giuseppe Colombo, Roma Auskalnyte, Matti Hintikka, Kuutti Lavonen, Elina Länsman, Kaisu Sirviö

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan taidemuseo
Rantatie 25, Tuusula
Puh. 040 314 3471, erkkola@tuusula.fi
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola
www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola
www.youtube.com/tuusulanmuseo

Koronaohjeistus
Erkkolassa noudatetaan KeuSoten ja THL:n koronaohjeistuksia käsi- ja yskimishygieniasta, maskien käytöstä ja riittävistä etäisyyksistä. Museovierailulle enintään 20 henkilöä kerrallaan.

Avoinna
29.9.–31.10. ke–su 12–17

Pääsymaksut
6/4/2 €
Museokortti-museo

Oheistapahtumat

Näyttelykuraattori keskusteluoppaana
ke 6.10. klo 10–12
Näyttelyn kuraattori Päivi Ahdeoja-Määttä esittelee näyttelyä Vanhustenviikon kunniaksi. Museoon on vapaa pääsy tilaisuuden ajan.

Aleksis Kiven maisemissa -kävely
su 10.10. klo 13
Lähtö Aleksis Kiven kuolinmökin edestä
Ohjaaja, näyttelijä Juha Hurme kertoo Aleksis Kivestä kävelyretkellä Kiven kuolinmökiltä Erkkolaan. Vapaa pääsy. Mukaan mahtuu 30 henkilöä, ennakkovaraus www.lyyti.in/AleksisKivenkavely

Lisää tapahtumasta >


Takaisin