Aleksis Kiven päivän viettoa Tuusulassa

05.10.2020

Aleksis KiviLauantaina 10.10. vietetään sekä Aleksis Kiven päivää että Maanpuolustuskorkeakoulun Maisteriosaston perinnepäivää. Päivän juhlallisuudet alkavat jo perjantaina 9.10. seppeleenlaskutilaisuudella Tuusulan kirkkomaalla, klo 9 alkaen ensin sankarihaudalla, Pro Patria -muistomerkillä ja sen jälkeen Aleksis Kiven haudalla.

Seppeleenlaskutilaisuuteen osallistuvat Maanpuolustuskorkeakoulun Maisteriosasto, Tuusulan kunta, Tuusulan seurakunta, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ja muut paikalla olevat tahot vapaassa järjestyksessä.

Tilaisuuteen Tuusulan kirkkomaalle ovat tervetulleita myös koulut ja päiväkotiryhmät sekä kaikki, jotka haluavat muistaa kansalliskirjailijamme muistoa. Kukkatervehdysten jättämisen ohella saa myös laulaa, lausua runoja ja esittää muuta päivän teemaan sopivaa ohjelmaa – puheita Aleksis Kiven haudalla ei ole pidetty.

Aleksis Kiven kuolinmökkiRantatiellä Aleksis Kiven kuolinmökki avoinna

Perjantaina 9.10. Aleksis Kiven kuolinmökki pitää ovet avoinna klo 10–14. Varsinaisena juhlapäivänä 10.10. kuolinmökki on avoinna klo 12–17 ja sulkee sen jälkeen ovet tältä vuodelta. Molempina päivinä mökkiin on vapaa sisäänpääsy.

Yksi seitsemänä -esitys mökin pihamaalla

Yksi seitsemänä esityksesö Kalle Tahkolahti. Kuva Kari KohvakkaAleksis Kiven kuolinmökin pihamaalla nähdään la 10.10. klo 14 Yksi seitsemänä -esitys, joka tarjoaa vauhdikasta menoa ja filosofointia, Kiven puhdasta elävää tekstiä sellaisenaan.  Näyttelijä Kalle Tahkolahti tekee upean urakan eläytyessään kaikkien seitsemän veljeksen hahmoihin energisesti ja luontevasti. Kesto noin 40 minuuttia. Paikalla muutamia penkkejä, oman tuolin voi tuoda mukaansa. Vapaa pääsy. Säävaraus.

Erkkolassa juhlistetaan Seitsemää veljestä

Taiteilijakoti Erkkolan näyttely "Tähtiä kuin Otavassa, poikia on Jukolassa" juhlistaa Aleksis Kiven Seitsemää veljestä, jonka ensijulkaisusta on tänä vuonna tullut kuluneeksi 150 vuotta. Esillä on muun muassa Akseli Gallen-Kallelan, Marcus Collinin, Matti Visannin, Erkki Tantun ja Riitta Nelimarkan kuvituksia romaanin tarinoista.

Tuusulan museo
www.tuusula.fi/museot

Takaisin