Muistatko Lumikin, Tuhkimon ja Punahilkan? -näyttely johdattaa satuhahmojen maailmaan kuvitus- ja nykytaiteen keinoin

01.10.2019

Katja Tukiainen, Strawberry Bomb, 2009Taiteilijakoti Erkkolan näyttelyssä sukelletaan sadun maailmaan. Suomalaiset nykytaiteilijat Titta Aaltonen, Katja Tukiainen, Pilvi Takala ja Maria Ylikoski ovat käsitelleet vanhojen Grimmin veljesten satujen avulla lapsuuteen, naiseuteen ja toiseuteen liittyviä aiheita. Aikuisten vieras maailma ja käsittämättömiltä tuntuvat säännöt ilmenevät taiteessa. Satuaiheisia kuvituksia on esillä myös suomalaisilta kuvittajilta Albert Edelfeltistä Martta Wendeliniin ja Rudolf Koivuun.

Martta Wendelin, Satumetsässä, Tuusulan taidemuseoNäyttelyn pääosassa ovat satuhahmot: jo keskiajalla tunnetut Punahilkka, Lumikki, Tuhkimo, Prinsessa Ruusunen ja supisuomalainen Zachris Topeliuksen Adalmina. Onko perinteisten satujen maailmankuva vanhentunut vai löytyykö niistä vielä uutta ammennettavaa nykylapsille? Satujen maailma perustui 1800-luvun arvoille, jotka toistuvat viedä saduista 1930–50-luvuilla tehdyt Walt Disney-animaatioklassikot toistivat samoja arvoja.

Kuvataiteilija Titta Aaltonen (s. 1976) on koonnut installaation Tuhkimo-aiheisista kanavatöistä, jotka hän on hankkinut kotimaisilta kirpputoreilta. Taulujen kuva-aihe perustuu saksalaisen Paul Meyerheimin Tuhkimo-aiheiseen litografiaan vuodelta 1875. Löydätkö niistä oman Tuhkimosi? Katja TTitta Aaltonen, Tuhkimo, installaatio Tuhkimo-aiheista kanavatöistä, 2017ukiaisen (s. 1968) teokset muistuttavat siitä, että lapsuudenajan kokemukset maailmasta saattavat vahvasti leimata psyykeä. Kuvissa on myös nostalgista kaipuuta lapsuuteen – oli se sitten onnellista tai pelottavaa. Tukiainen on maalannut Erkkolan kirjailijan työhuoneeseen Tuhkimo, Lumikki ja Punahilkka -aiheisen seinämaalauksen näyttelyn ajaksi.

Pilvi Takalan (s. 1981) videoteos Real Snow White (2009) käsittelee yhteiskunnan eri sääntöjä ja niiden uhmaamista. Maria Ylikoski (s. 1966) käsittelee videotaiteessaan kasvamisen, perheen ja muistojen teemoja.

Rudolf Koivu, Lumikki ja seitsemän kääpiötä -kuvitus, Amerin KulttuurisaatiöMartta Wendelinin koulujen lukukirjoihin tekemät kuvitukset Punahilkasta tai Adalminan helmestä olivat käytössä 1940–50-luvuilla. Rudolf Koivun kuvittama Grimmin kauneimmat sadut (1946) on kiehtonut myöhemmin, kuten iki-ihanan Zachris Topeliuksen Adalminan helmi -sadun kuvitukset. Siitä on esillä myös Albert Edelfeltin näyttävä kansikuva vuodelta 1903 Ateneumin taidemuseon kokoelmista. Näyttelyssä on esillä uudempia Helga Sjöstedtin iloisia satuaiheita kuten Satumaan kartta ja Matti etsii satuja 1950–60-luvuilta.

Tehtäviä ja tapahtumia satuaiheista

Erkkolassa on näyttelyyn liittyen lapsille ja lapsenmielisille tarjolla satuaiheisia tehtäviä. Yläkerrassa voi myös pukeutua satuhahmoksi ja ottaa kuvan itsestään muistoksi. Näyttelyn aikana järjestetään myös satuaiheisia tapahtumia. Syyslomaviikolla perjantaina 18.10. vietetään Satupäivää, jolloin on tarjolla monenlaisia tehtäviä ja Prinsessa Ruusu lukemassa satuja. Isänpäivänä 10.11. Erkkolassa luetaan satuja eri kielillä.

Muistatko Lumikin, Tuhkimon ja Punahilkan?
– satuhahmoja kuvitus- ja nykytaiteessa
2.10.–15.12.2019

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan museo
Rantatie 25, Tuusula
Puh. 040 314 3471, erkkola@tuusula.fi
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola
www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola

Avoinna
2.10.–15.12. ke–su klo 12–17

Pääsymaksut
aikuiset 5 €
eläkeläiset, opiskelijat 4 €
lapset (7–16 v.) 2 €
Museokortti-museo

Yleisöopastus
sunnuntaisin klo 16

Näyttelyn oheisohjelmaa

Satupäivä – satumaista ohjelmaa
pe 18.10. klo 12–17
Satuhahmoselfieitä ja -tehtäviä. Klo 12 ja 13.30 Prinsessa Ruusu lukee satuja.

Martta-täti lapsen silmin
to 24.10. klo 18
Terhi Ahvonen kertoo lapsuusmuistojaan Martta Wendelinistä.

Satuja eri kielillä -tuokio Isänpäivänä
su 10.11. klo 12–13.30
Satuja eri kielillä luettuna. Ilmainen sisäänpääsy sekä isille että lapsille isänpäivänä.

Martta Wendelinin syntymäpäivä
su 24.11. klo 12.30–15
Martta Wendelin Seura tarjoaa kahvit klo 12.30 alkaen. Klo 13 Martta Wendelin -monologi, Marika Sampio-Utriainen. Klo 14 tietokirjailija, FT Sirpa Kivilaakson luento Martta Wendelinin satuaiheista.

 

Takaisin