Heli Laaksosen näyttely "Ilma luppa" avautuu ensi viikolla

30.01.2019

HeliLaaksonen_VenäjähimoitteeUkrainaa_2017_kuvaTarjaKarkkainenTaiteilijakoti Erkkolassa on kevään ajan ainutlaatuinen tilaisuus tutustua runoilija ja kirjailija Heli Laaksosen naivistiseen taiteeseen. Laaksosen näyttely Ilma luppa – maalauksia margariinirasiaan, puulle ja muulle avautuu keskiviikkona 6.2. Heti näyttelyn ensimmäisellä viikolla torstaina 7.2. klo 18 on Erkkolassa taiteilijatapaaminen, jossa Heli Laaksonen kertoo työstään runoilijana, kirjailijana ja nyt myös kuvataiteilijana. Lauantaina 9.2. Laaksonen on keskustelemassa teoksistaan koko päivän klo 12–17.

Lounaismurteen taiturina Heli Laaksonen (s. 1972) on runojensa ja esiintymistensä kautta tullut tutuksi suomalaisille 2000-luvun alusta asti. Kuvataiteessa hän koettelee siipiään luonnon- tai kierrätysmateriaaleille maalatuilla teoksillaan. Laaksosen taide muistuttaa hänen runojaan - jokainen teos on kuin runo, usein leikkisä ja pohdiskeleva. Teoksissa on luonnonläheisyyttä - floraa ja faunaa - yhdistyneenä arjen asioihin kuten parkkikiekkoihin, linnunpönttöihin tai einesrasioihin. Materiaaleissa on luonnonpuuta tai ready made -esineitä, vaikka ne ovat pääosin maalauksia. Runoilijan ääni välittyy näissäkin teoksissa: puhe tavallisen ihmisen, lämpimien ihmissuhteiden, luonnosta välittämisen ja huumorin puolesta.

Sanojen tärkeys näkyy myös teosnimissä: 12 ihanaist naist meni siäne, Hermoheikon tuulikello, Jos puut puhuis, olisko meil aikka kuunnella? Esineet ovat itsessään inspiroineet töihin: metsäkaatopaikalta löytyneessä ammuslaatikossa on matikantunti-aiheinen installaatio, hylätyn kirkonraunion ikkunankarmissa tuijottaa puluja, rikkakasveja on maalattu rikkalapioihin ja presidentillisiä lintumuotokuvia on margariinirasioiden kansissa.

Heli Laaksonen, Uusperhe 2017. Kuva Tarja KärkkäinenIlma luppa -näyttelyn nimi juontaa ajatuksesta, onko kirjailijalla lupaa kurkottaa myös kuvataiteen puolelle. Laaksonen pohtii: "Olen ain maalamist rakastanu, mut nyy ko tuan töitäni ihmiste ilmoil, mun miäle hiipi epäilys. Onk mul runoilijana lupa tähä? Astunk mää jonkun toisen tontil ilma luppa? Semmosen päätelmän mää tein, et ei semmost luppa voi mul kukka antta eikä sitä evätä - mää olen tääl maalausteni kans Erkon viaraana iha omal luval."

Heli Laaksonen – Ilma luppa
6.2.–19.5.2019
Maalauksia margariinirasiaan, puulle ja muulle

Heli Laaksonen. Kuva Miikka LappalainenJ. H. Klubi: Heli Laaksonen
to 7.2. klo 18
Taiteilijatapaamisessa runoilija Heli Laaksonen kertoo työstään runoilijana, kirjailijana ja nyt myös kuvataiteilijana. Museon pääsymaksu 5/4/2 €

Tapaa taiteilija Heli Laaksonen!
la 9.2. klo 12–17
Runoilija ja kuvataiteilija Heli Laaksonen on keskustelemassa teoksistaan koko päivän Erkkolassa. Museon pääsymaksu 5/4/2 €

TAITEILIJAKOTI ERKKOLA
Tuusulan museo
Rantatie 25, Tuusula
Puh. 040 314 3471
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola
www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola

Avoinna
6.2.–30.4. ke–su klo 12–17
6.2., 6.3. ja 3.4. ke klo 12–19
1.5.–19.5. ti–su klo 11–18

Pääsymaksut
aikuiset 5 €
eläkeläiset, opiskelijat 4 €
lapset (7–16 v.) 2 €
Museokortti-museo

Yleisöopastus
sunnuntaisin klo 16

Takaisin