Tuntematon suunnittelija – Martta Wendelin suunnittelijana ja arkkitehtina

25.01.2022

Kevään ajan on Taiteilijakoti Erkkolassa esillä kuvittaja ja taidemaalari Martta Wendelinin (1893–1986) vähemmän tunnettua suunnittelutyötä. Wendelin loi aikakauslehtien, koulukirjojen ja nuortenkirjojen kansikuvissaan ihannekodin, joka tuli tutuksi suomalaisille omana aikanaan. Tuusulassa asuessaan 1938–86 hän toteutti vihdoin oman unelmansa kodista ja puutarhasta. Wendelin on suunnittelut myös vaatteita, huonekaluja, kodin kattauksia kesämökkien ja puutarhojen ohella. "Tuntematon suunnittelija Martta Wendelin" -näyttely avautuu keskiviikkona 26.1.

Martta Wendelin, Suopelto, akvarelli 1930-40-luku Martta Wendelin Seura, kuva Museokuva

Martta Wendelin, Suopelto, akvarelli 1930-40-luku Martta Wendelin Seura, kuva Museokuva

"Mutta hartaimpana utopiana minulla oli oma koti ja puutarha. Sinä päivänä jolloin sain ostetuksi oman maapalan olin aivan järkyttynyt, Se päivä oli elämäni onnellisin."

Martta Wendelinin itselleen suunnittelema Kanervalan taiteilijakoti valmistui vuosina 1946–47 Tuusulan Annivaaraan. Rakennuksen rapatut seinät ja puuosat tekevät talosta keskieurooppalaistyylisen. Lisäksi siellä oli englantilaistyylisiä takkoja, ranskalainen ikkuna ja alun perin myös italialaistyylinen pergola. Wendelin suunnitteli tontille hyötypuutarhan sekä perenna- ja puuistutukset, puutarhakäytävät ja lammen. Puutarhaa ja sieltä kerättyjä kukkakimppuja on taltioitu moniin hänen maalauksiin.

Kanervala. Kuva Toivo Lumme 1980

Tuusulan Annivaarassa sijaitseva Kanervalan taiteilijakoti. Kuva Toivo Lumme 1980.

Erkkolan näyttelyssä on esillä myös luonnoksia ja maalauksia vaatteista, huonekaluista ja muusta kodin sisustuksesta. Oma koti -lehden liitekirjassa "Valitse oikein vaatteesi" (1932) oli Martta Wendelinin suunnittelemia muodikkaita talviasuja hiihtopuvuista kävelypukuihin. Saman lehden haastattelussa vuonna 1932 Wendelin kertoi ajatuksistaan pöydänkattamiseen: "Yksinkertaista, hyvää ja kotoista, ovat minun tunnussanojani niin taiteen kuin kodinhoidonkin alalla." Kotiliesi-lehdelle Wendelin suunnitteli vuosina 1939–40 maalauksin koristeltuja lastentuoleja ja morsiusarkun maalauskoristelun, joiden malleja lukijat saattoivat tilata itselleen.

Martta Wendelinin suunnittelemat Ulko ja urheilupukimet

Martta Wendelin suunnittelemia ulkoiluvaatteita.

Ystäväpiirissä Martta tunnettiin varmasta maustaan, koski se sitten taulun kehystämistä ja sijoittamista kodin seinälle tai huonekalujen entisöintiä. Ystävät kääntyivät hänen puoleensa myös talojen suunnittelussa 1960–70-luvuilla, jolloin Wendelin suunnitteli kesämökkejä, omakotitaloja ja puutarhoja muillekin.

Martta Wendelin, Järvimaisema Kuusamosta, öljy 1968, Tuusulan taidemseo

Martta Wendelin suunnitteli Kuusamoon tuttavilleen kesämökin, jossa hän myöhemmin kävi myös itse vierailemassa. Järvimaisema Kuusamosta vuodelta 1968 Tuusulan taidemuseon kokoelmasta.

Tuntematon suunnittelija Martta Wendelin
26.1.–29.5.2022

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan taidemuseo
Rantatie 25, Tuusula
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola

www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola

www.youtube.com/tuusulanmuseo

Avoinna
26.1.–1.5. ke–su 12–17
3.5.–29.5. ti–su 10–17

Pääsymaksut
6/4/2 €
Museokortilla ilmaiseksi

Banneri_ER TuntematonsuunnittelijaMarttaWendelin nettisivu

Takaisin