Haiku-kilpailun voittajat on valittu

29.04.2020

1 Menemme uimaan, vedessä on kuplia, ne katoavat. Pinja KarjalainenKansainvälisen alle 15-vuotiaille tarkoitetun haiku-runokilpailun aiheena oli tänä vuonna urheilu. Kilpailuun osallistui lähes 70 lasten tekemää teosta. Toiveena oli, että haiku-runoa täydensi teoksessa siihen sopiva kuvituskuva. Kilpailutöissä näkyi aiheeseen paneutuminen, joka välittyi oivaltavien kuvien ja runojen kautta. Voittajaksi valittiin tuusulalaisen Pinja Karjalaisen teoksen uimisesta.

Voittajatyö sekä muut neljä kärkeen sijoittuneet neljä työtä lähetetään Japaniin, jossa kootaan kirja 16. kansainvälisestä Haiku-kilpailusta. Sen järjestää joka toinen vuosi JAL säätiö (Japan Airlines Foundation). Eri maiden voittajateokset julkaistaan myös JAL säätiön internet-sivuilla. Säätiö muistaa Suomen viittä edustajaa japanilaisilla tuotteilla ja aiempien vuosien tapaan lähettää heille kooste eri maiden voittajateoksista. Tuusulan museo palkitsee osallistujat. Tuusulan kirjasto kokoaa teoksista näyttelyn, joka on esillä 4.–29.5.2020 pääkirjaston ikkunanäyttelynä.

Kilpailun tuomaristossa olivat Tuusulan kirjastolta kirjastotoimenjohtaja Annastiina Louhisalmi sekä Tuusulan museolta kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen ja museolehtori Aino Malminen. Lapsiedustajina mukana olivat Sylvi ja Lilja Alaranta. Arvioinnissa painotettiin piirustuksen ja haikun yhteyttä, positiivisia lapsenomaisia piirteitä, kansallisia piirteitä sekä luovuutta ja yksilöllisyyttä. Arviointikriteerit lähetettiin kisaajille etukäteen.

Suomen edustajiksi valittiin:

1. "Menemme uimaan, vedessä on kuplia, ne katoavat". Pinja Karjalainen, 10-vuotta.

1 Menemme uimaan, vedessä on kuplia, ne katoavat. Pinja Karjalainen

Pinja Karjalaisen Kuplia-teoksen runon sanoma oli koskettava ja syvällinen. Kuva täydensi hienosti runoa ja siinä oli hyvä liikkeen tuntu. Kuplat ovat hienosti piirrettyjä ja uimisen tunnelma välittyi hyvin.

2. "Lumeton talvi, lumiukko jossakin polkupyörällä". Oliver Leino, 8-vuotta.

2 Lumeton talvi, lumiukko jossakin polkupyörällä. Oliver Leino

Oliver Leinon Lumiukko-teos oli hieno, oivaltava ja humoristinen. Koimme nuoren tekijän ajankohtaisen sanoman lumettomasta talvesta koskettavana. Koska lunta ei ole, matkustaa lumiukko pyörällä.

3. "Huurteinen aamu, katsomo ja tuomarit, kamppailu alkaa". Kami Lindqvist, 11-vuotta.

3 Huurteinen aamu, katsomo ja tuomarit, kamppailu alkaa. Kami Lindqvist

Kami Lindqvistin Kamppailu-teoksen runo ja piirros olivat itsenäisinä korkeatasoisia, mutta jäimme kaipaamaan kuvasta runoon liittyvää kamppailun liikettä. Nyt kytkös jäi hieman etäiseksi. Kuvassa oli jännittynyt tunnelma, joka välittyi hyvin.

4. "Kylmä talvisää, kaunis jänis kipittää, minä hiihtelen". Mikko Rintamäki, 10-vuotta.

4 Kylmä talvisää, kaunis jänis kipittää, minä hiihtelen. Mikko Rintamäki

Mikko Rintamäen Hiihto-teos oli aiheeltaan ja toteutukseltaan onnistunut. Kuvassa on kaunis taivas ja talvinen tunnelma. Koimme erityisesti runon onnistuneeksi.


5. "Luistelu on mukavaa, kun siinä rennosti ottaa saa". Ariel Pitkäkangas, 9-vuotta.

5 Luistelu on mukavaa, kun siinä rennosti ottaa saa. Ariel Pitkäkangas

Ariel Pitkäkankaan Luistelu-teos oli kuvallisen toteutuksen osalta taidokas, mutta Haikuun olisimme kaivanneet enemmän syvyyttä. Runo on kuin räppi, hyvät riimit ja kaunis kuva.

Tuusulan museo
www.tuusula.fi/museot

Tuusulan kirjastot
www.tuusula.fi/kirjasto

Takaisin