Museotyötä poikkeusolosuhteissa Keski-Uudellamaalla

16.04.2020

Koronaviruksen leviäminen maailmanlaajuisesti on johtanut poikkeuksellisiin olosuhteisiin kaikkialla. Poikkeustilan myötä myös museoiden tapahtumat on peruttu ja näyttelyt suljettu tältä keväältä. Mitä suljetuissa museoissa tehdään nyt?

Museonjohtaja esittelemässä eri näyttelyiden värikarttoja maalaushaalareistaan. Kuva Järvenpään taidemuseoMuseoissa ei pyöritellä peukaloita poikkeusolosuhteissakaan

Museot ovat muistiorganisaatioita, joiden toiminnan ytimessä ovat erilaiset kokoelmat. Jatkuva ammatillinen työ kokoelmien parissa takaa niiden saavutettavuuden ja mahdollistaa näyttelyiden ja erilaisten palveluiden tarjoamisen suurelle yleisölle. Keskeinen osa museotyötä on myös laadukas sisällöntuotanto, joka on uuden poikkeavan tilanteen myötä saanut mahdollisuuden ottaa uusia muotoja. Järvenpäässä ja Tuusulassa varhaiskasvatukselle ja kouluille suunnattuja sisältöjä on korvattu verkkonäyttelyillä ja video-opastuksilla sekä niihin liittyvillä tehtävillä. Etenkin sosiaalisen median mahdollisuudet pyritään museoissa nyt hyödyntämään entistä tehokkaammin. Tuusulan museon, Järvenpään taidemuseon, Ainolan ja Lottamuseon sosiaalisen median kanavissa jaetaan nostalgiaa ja historiaa enemmän, kuin koskaan aikaisemmin.

Vaikka museot vaalivat menneisyyttä ja katsovat tulevaisuuteen, täytyy niiden olla myös tässä hetkessä. Niinpä alueen museoissa on ryhdytty sopeuttamaan toimintaa vallitseviin olosuhteisiin, muun muassa Järvenpään taidemuseon koko henkilökunta on osallistunut kaupungin ikäihmisiin yhteyttä ottavaan soittorinkiin ja työpanosta on siirretty myös kaupungin viestintätiimin avuksi.

Ainolassa poikkeuksellinen tilanne pyritään käyttämään hyväksi jatkamalla jo keväällä 2019 aloitettuja ikkunoiden kunnostustöitä ja julkisivumaalausta. Remontit pyritään saamaan poikkeusolojen aikana niin valmiiksi kuin mahdollista Ainolan omistajan Senaatti-kiinteistöjen johdolla. Ainolan puutarhassa tehdään parhaillaan aktiivisesti kevättöitä ja kunnostetaan muun muassa uutta näytekasvimaata viljelykuntoon.

Nykydokumentointia ja tulevien näyttelyiden suunnittelua

Tuusulan museo aloitti jo alkuvuodesta dokumentointiprojektin, jossa innostetaan valokuvaamaan lähiympäristön nykytilaa. Nyt korona-ajan alettua, laajennettiin valokuvien keräys Instagram-kampanjaksi, jossa toivotaan kuvia, miten poikkeusaika vaikuttaa tuusulalaisten arkeen. Järvenpää on niin ikään käynnistämässä nykydokumentointihanketta, jossa kaupungin kriisityöhön osallistuvien ihmisten työtä ja kokemuksia dokumentoidaan yhteiseen muistiin. Lottamuseolla puolestaan dokumentoidaan museokahvila Lottakanttiinin poikkeusoloihin mukautettuja toimintoja, joihin kuuluu lounaiden nouto- ja kuljetuspalvelu.

Museoiden uusien näyttelyiden suunnittelu jatkuu museoiden kulisseissa normaalisti. Museot varautuvat siihen, että kun on aika avata jälleen museoiden ovet suurelle yleisölle, on museoilla esitellä uutta nähtävää ja koettavaa – monipuolista tapahtumatarjontaa, mielenkiintoisia opastuksia ja ennen kaikkea uusia erikoisnäyttelyitä. Lottamuseolla valmistaudutaan myös koko henkilökunnan voimin museon päänäyttelyn uudistamiseen ja vuoteen 2021, jolloin Lottajärjestön perustamisesta tulee kuluneeksi sata vuotta. Uusi päänäyttely käsittelee naisten vapaaehtoisen avustus- ja huoltotyön historiallista jatkumoa, joka alkaa Lottajärjestön perustamisesta ja jatkuu katkeamattomana aina meidän päiviimme saakka.

Poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta museoissa työtä riittää ja siitä 70% tapahtuu taustalla. Suuresta näkyvyydestään huolimatta asiakas- ja näyttelytyön osuus on vain 30% museotyön kokonaisuudesta. Kuten Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä osuvasti totesi: "Museorakennusten sulkeminen ei tarkoita museon sulkemista – onneksi."

Ainola
Järvenpään taidemuseo
Lottamuseo
Tuusulan museo

Katsottavaa verkossa

  • Taiteilijakoti Erkkolan näyttelyyn "Maailma sotkan munasta – Kalevala taiteessa ja kuvituksissa" voit tutustua kotisohvalta www.tarinasoitin.fi/erkkola
  • Järvenpään taidemuseon Suviranta Järnefeltien taiteilijakotina -näyttelyn live-opastuksia voit seurata perjantaisin klo 16 Instagramin @kulttuurijarvenpaa tililtä. www.instagram.com/kulttuurijarvenpaa/
  • Lotta Svärd verkkomuseoon ja järjestön monipuoliseen toimintaan voit tutustua kotoa osoitteessa www.lottasvard.fi
  • Ainolan kotisivuille on aukeamassa Soiva metsäpolku verkkovierailijan kuljettavaksi. Kurkista samalla Ainolan yleisöltä suljettuun yläkertaan aistien nostalgista tunnelmaa, tutustuen vaikuttavaan esineistöön sekä viehättäviin yksityiskohtiin. www.ainola.fi

Osallistu

  • Tuusulan museon Instagram-kampanjaan voi osallistua seuraavilla aihetunnisteilla: #tuusulanmuseo_nykydoku ja #tuusulannykydokumentointi.

Takaisin