Sydänten mies

170 vuotta J. H. Erkon syntymästä

28.5.–22.9.2019

Kaarlo Vuori, J. H. Erkon muotokuva 1897, yksityiskokoelma. Kuva Kari KohvakkaTaiteilijakoti Erkkolassa on esillä näyttely Sydänten mies. Se kertoo runoilija, kirjailija J. H. Erkosta, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 170 vuotta. Moneen ehtinyt Erkko toimi elämänsä aikana paitsi runoilijana ja kirjailijana myös opettajana, sanomalehtimiehenä ja kulttuuri- ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Näyttelyssä on esillä harvinaisia lainoja kuten talon alkuperäisiä huonekaluja ja Axel Gallénin vuonna 1888 maalaama muotokuva Erkon veljestä Rudolf Erkosta. Lisäksi taiteilijakodin yläkerrasta avautuu yleisölle uusi huone, jossa on nähtävillä muun muassa alkuperäinen keltasävyinen takka.

Monet J. H. Erkon (1849–1906) lyyriset runot ovat tuttuja klassikkoja. Lauluiksi sävellettyinä runot Laula tyttö, Hämäläisten laulu ja joululaulu No onkos tullut kesä ovat yhä suomalaisille rakkaita. Juhana Heikki Erkko oli eläessään valloittava persoonallisuus ja suosittu puhuja monissa juhlatilaisuuksissa. Hän julkaisi ensimmäiset runonsa jo opiskeluaikanaan vuonna 1870. Köyhistä oloista maaseudulta suurten nälkävuosien aikaan opettajaseminaariin lähtenyt orimattilalaisen maatilan poika edusti aikansa uutta ihmistä, joka nousi kansan parista sivistykseen. Tukijoina Erkolla oli muun muassa Jyväskylän seminaarin opettajatar Edla Soldan, suomen kielen professori August Ahlqvist ja mesenaatteina Juho Lallukka ja Jaakko Häkli.

Erkko työskenteli vuosina 1874–92 ensin opettajana ja sitten johtajana Wilken koulussa Viipurissa. Runoilijan kutsumus sai hänet jäämään pitkille virkavapaille. Hän vietti pitkiä aikoja Saksassa, Ranskassa ja Sveitsissä etsien innoitusta runoilleen. Erkko tunsi ajan aatteet – työväestön ja naisten oikeudet olivat läheisiä. Runoissaan ja näytelmissään hän kuvasti ajan poliittisia tunnelmia. 1890-luvulla Erkon lyyriset runot muuttuivat hengeltään isänmaallisiksi.

Pekka Halonen, Koski, 1900 tempera, yksityiskokoelma. Kuva Matti RuotsalainenErkon kirjailijanuran kohokohtia oli, kun hänen kalevalainen näytelmänsä Pohjolan häät esitettiin Suomen Kansallisteatterin uuden rakennuksen avajaisissa 9.4.1902. Näytelmä oli kirjoitettu pääosin Tuusulassa, jonne hän saapui syksyllä 1901. Näytelmään osallistui myös muita tuusulalaisia. Näyttelyssä on esillä taidemaalari Pekka Halosen temperamaalaus Koski vuodelta 1900, jonka pohjalta hän maalasi koskiaiheisen lavasteen Pohjolan häihin. Tuusulassa Erkko löysi myös nuoren morsiamen Tuijun. Pekka Halonen auttoi Erkkoa oman kodin, Erkkolan, rakentamisessa nuorta morsianta varten. Vaikka kihlaus purkautui, Erkko jäi asumaan vastavalmistuneeseen kansallisromanttiseen hirsihuvilaansa taiteilijaystäviensä lähelle.

Näyttelyssä kerrotaan runoilijasta aikalaistaideteosten sekä kulttuurihistoriallisen aineiston avulla. Erkon elämä välittyy hänen taiteilijaystäviensä kuten Pekka Halosen, Kaarlo Vuoren, Eero Järnefeltin, Albert Edelfeltin ja Axel Gallénin maalausten kautta. Ensi kertaa museon koko yläkerta on näyttelykäytössä. Uutta on myös se, että Erkkolan puutarhassa voi kuulla Erkon runoja äänitallenteena näyttelyn ajan. Lausujana on näyttelijä Marika Sampio-Utriainen.

Sydänten mies
170 vuotta J. H. Erkon syntymästä
28.5.–22.9.2019

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan museo
Rantatie 25, Tuusula
Puh. 040 314 3471, erkkola@tuusula.fi
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola
www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola

Avoinna
28.5.–1.9. ti–su klo 11–18
2.9.–22.9. ke–su klo 12–17

Pääsymaksut
aikuiset 5 €
eläkeläiset, opiskelijat 4 €
lapset (7–16 v.) 2 €
Museokortti-museo

Yleisöopastus
sunnuntaisin klo 16

Erkkolan tapahtumia

Kuraattorikierros
ke 5.6. klo 18
näyttelyamanuenssi Päivi Ahdeoja-Määttä esittelee Sydänten mies -näyttelyä.
Museon pääsymaksu 5/4/2 €, Museokortti

Edla Soldan -draamaopastus
su 16.6., 21.7., 18.8., 22.9. klo 14
Draamaopastus J. H. Erkon Jyväskylän seminaarin taustavaikuttajasta, opettaja Edla Soldanista. Hän oli Venny Soldan-Brofeldtin täti. Edla Soldanin roolissa nähdään näyttelijä Helena Ryti.
Museon pääsymaksu 5/4/2 €, Museokortti

Laula tyttö – Oskar Merikanto J. H. Erkon runojen säveltäjänä
su 28.7. klo 18
Saarikoski-jousikvartetti, solistina Juha Hostikka. Liput 15 €, ennakkovaraukset www.lyyti.in/laulatytto

Martta Wendelinin nimipäivät
pe 26.7. klo 11–18
Martta Wendelin seura tarjoaa Martan päivän kahvit Erkkolassa

Tarkemmat tapahtumatiedot >