Satukuvittajia

10.9.-23.11.2014

Helga Sjöstedt_AmerinKulttuurisäätiöTaiteilijakoti Erkkolassa esillä olevaan "Satukuvittajia"-näyttelyyn on koottu ensi kerran teoksia Amerin Kulttuurisäätiön laajasta, yli 16 000 teoksen kuvituskokoelmasta. Näyttelyssä on esillä jännittävien ja lumoavien satujen kuvituksia Maija Karmalta, Rudolf Koivulta, Helga Sjöstedtiltä ja Martta Wendeliniltä. Yli 60 akvarellista, peitevärityöstä tai tussipiirustuksesta useat ovat ensi kertaa yleisön nähtävillä.

Näyttelyssä on kuvituksia tutuista Grimmin saduista kuten Lumikki ja seitsemän kääpiötä ja Punahilkka. Prinssejä ja prinsessoja, satuhirviöitä ja linnan väkeä on muun muassa Helga Sjöstedtin, Maija Karman ja Rudolf Koivun kuvituksissa. Metsän ja luonnon satuihmeistä pienen lapsen silmin kertovat puolestaan Martta Wendelinin ja Helga Sjöstedtin tunnelmalliset kuvat.

Rudof Koivu_AmerinKulttuurisäätiöMartta Wendelin (1893-1986) ja Rudolf Koivu (1890-1946) olivat omana aikanaan suvereeneja kuvittamisen saralla ja tunnetuimpia vanhemmasta kuvittajapolvesta. Wendelinin satukuvitusten maailma on kodikkaampi ja idyllisempi tuttuine suomalaisine aiheineen, kun taas Koivun kuvissa on jännittäviä ja pelottaviakin tunnelmia eksoottisista maista tai satumaisista metsistä. Wendelin kuvitti Valistuksen Joulupukki ja Pikku Joulupukki -lehtiä 1920-40-luvuilla. Sen sijaan Rudolf Koivu kuvitti Valistukselle samoja lehtiä, mutta myös satukirjoja kuten Grimmin satuja.

Helga Sjöstedt (1904-1979) oli suosittu lastenkirjojen kuvittaja, jonka taitava kynänjälki näkyi tussiku-vituksissa. Naivistishenkiset ja vauhdikkaat satukuvat metsän eläimistä vetoavat yhä. Sjöstedt kuvitti Valistukselle lasten- ja nuortenkirjoja sekä oppikirjoja 1950-1966. Onneli ja Anneli -kirjojen kuvittajana tunnettu Maija Karma (1914-1999) on kuvittanut klassikkosatuja - Zachris Topeliusta ja H. C. Andersenia. Hänen ensimmäinen Valistukselle tekemänsä työ oli kansikuvitus Hellin Tynellin Tonttujen tarinoihin (1944). Muuten Karma kuvitti Valistukselle etupäässä satu- ja oppikirjoja.

Martta Wendelin, Amerin KulttuurisäätiöAmerin Kulttuurisäätiön omistuksessa on kulttuurihistoriallisesti merkittävä alun perin Valistuksen kustantamolle kuulunut taidekokoelma, johon sisältyy yli 16 000 kirja- ja lehtikuvitusoriginaalia yli 80 suomalaiselta kuvittajalta Venny Soldan-Brofeldtistä Rudolf Koivuun. Amer-yhtymä osti Valistuksen vuonna 1979. Vuoden 2013 lopulla tehdyn sopimuksen mukaan Tuusulan taidemuseo vastaa jatkossa kokoelman hoidosta. "Satukuvittajat"-näyttely on ensimmäinen, joka on koottu kokonaan talletuskokoelmasta. Jatkossakin Erkkolassa tulee vuosittain olemaan Amerin Kulttuurisäätiön kokoelmaan pohjaavia kuvitusnäyttelyitä eri teemoista.

Teksti näyttelysihteeri Päivi Ahdeoja, Tuusulan taidemuseo