Elämää Suopellossa – Martta Wendelin 130 vuotta

4.10.2023–4.2.2024

Taiteilijakoti Erkkolan Elämää Suopellossa – Martta Wendelin 130 vuotta -näyttely esittelee Wendelinin ensi vuosia Tuusulassa sekä taiteilijan yhteyksiä taidemaalari Pekka Halosen puolisoon Maija Haloseen ja tämän tyttären Anni Paloheimon perheeseen. Näyttelyssä on esillä Martta Wendelinin maalauksia ja kuvituksia Suopellon vuosilta sekä Pekka Halosen teoksia Halosenniemestä. Erkkolassa on esillä myös taiteilija Eija Kosken olkihimmeleitä sekä Wendelinin himmeliaiheisia kuvituksia.

Martta Wendelin, Kukkivia omenapuita, 1930–40-l., öljy, yksityiskokoelma. Kuva Museokuva Martta Wendelin Tyttö portailla, Kotilieden kansikuvitus elokuu 1940, peiteväri, Tuusulan museo.

Martta Wendelin, Kukkivia omenapuita, 1930–40-l., öljy, yksityiskokoelma. Kuva Museokuva.
Martta Wendelin, Tyttö portailla, Kotilieden kansikuvitus elokuu 1940, peiteväri, Tuusulan museo.

Martta Wendelin (1893–1986) saapui Tuusulaan syksyllä 1937 hoitamaan terveyttään Lottakodin täysihoitolaan. Lääkäri oli suositellut keuhkoputkentulehduksista kärsineelle Wendelinille ilmastonvaihtoa ja muuttoa pois Helsingistä. Martta tutustui Pekka Halosen leskeen Maija Haloseen (1873–1944), jonka kautta hän keväästä 1938 alkaen vuokrasi kauniin puutarhan ympäröimän Suopellon huvilan Rantatien läheltä. Suopellon päärakennus ja lähimiljöö näkyivät pian Wendelinin vapaassa taiteessa öljyvärein ja pastellilla kuvattuina. Kuva-aiheet siirtyivät myös kuvituksiin kuten Kotilieden kansikuvaan Kotiportailla (1940) sekä huvilan leikkimökki postikorttien malliksi.

Martta maalaa Terriniemi-aihetta Suopellossa 1930-40-lukujen vaihteessa

Martta maalaa Terriniemi-aihetta Suopellossa 1930–40-lukujen vaihteessa

Martan ja Maijan välille syntyi viitisen vuotta kestänyt ystävyys. Vaikka naiset olivat eri-ikäisiä, toinen keski-ikäinen taiteilija ja toinen leskeytynyt taiteilijaperheen äiti, yhdisti heitä rakkaus puutarhaan, taiteeseen ja kotiin. Maija Halonen oli opiskellut nuorena musiikkia, ja myöhemmin opetti pianon soittoa sekä käänsi kirjallisuutta. Näyttelyssä on esillä Pekka Halosen maalauksia ja grafiikkaa Maijasta, lapsista ja Halosenniemen huvilasta.

Pekka Halonen, Halosenniemen huvila, öljy 1911, yksityiskokoelma. Kuva Tuusulan museo

Pekka Halonen, Halosenniemen huvila, öljy 1911, yksityiskokoelma. Kuva Tuusulan museo

Martalle syntyi myös ystävyyssuhde Suopellon vuokraisäntiensä Anni ja Paavo Paloheimon kanssa. Martta vieraili Paloheimojen kesäpaikalla Kuhmoisten Terriniemessä. Siellä syntyi maalauksia alueelle kootuista 1700–1800-lukujen talonpoikaisrakennuksista kuten aitoista, venevajasta ja saunasta. Samat aiheet toistuivat Kotilieden kansikuvissa 1940-luvun alussa sekä postikorteissa.

Annin ja Paavon vanhin tytär Kirsti Paloheimo työskenteli myöhemmin Tuusulassa alakoulun opettajana ja tilasi Martalta 1960-luvulla aakkostaulut omaan luokkaansa. Näiden kopiot ovat nykyään esillä Arkkitehtuurin Finlandialla palkitussa Päiväkoti Martta Wendelinissä Tuusulassa. Alkuperäisiä aakkosia voi nähdä nyt Erkkolan näyttelyssä.

Päiväkoti Martta Wendelin, aakkoset

Päiväkoti Martta Wendelinin seiniä koristaa Martta Wendelinin aakkoskuvat

Olkihimmeleitä

Elämää Suopellossa -näyttelyn yhteydessä on esillä himmelisti Eija Kosken olkihimmeleitä. Hän valmistaa upeat himmelinsä oman tilan rukiin oljista. Kosken perinteisiä ja omiin malleihin tehtyjä himmeleitä on ollut esillä useissa näyttelyissä Japania ja Keski-Eurooppaa myöten.

Eija Koski olkihimmeli

Eija Kosken olkihimmeleitä Erkkolan näyttelyssä

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan museo
Rantatie 25, Tuusula
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola
www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola

www.youtube.com/tuusulanmuseo

Avoinna
4.10.2023–4.2.2024 ke–su 12–17

Pääsymaksut
6/4/2 €, 1.1.2024 alkaen 8/6 €
Museokortti
Kaikukortti

Banneri ER Elämää Suopellossa