Onni yksillä – kirjailijakohtaloita

21.9.–11.12.2022

Kirjailijamuotokuvia ja kuvituksia L. Onevasta ja Eino Leinosta aina Saima Harmajaan, Tulenkantajiin ja Mika Waltariin asti.

Wäinö Aaltonen, Venny Soldan-Brofeldt, Rut Bryk, Akseli Gallen-Kallela, Albert Gebhard, Pekka Halonen, Martta Helminen, Ulla Jokisalo, Rudolf Koivu, Erkki Kulovesi, Väinö Kunnas, Sylvi Kunnas, Maria Kärkkäinen, Eemu Myntti, Väinö Nuuttila, Onni Oja, Essi Renvall, Tapio Tapiovaara, Einari Vehmas, Martta Wendelin

Sylvi Kunnas, Elina Vaara, öljy 1943, WSOY:n Kirjallisuussäätiön Taidekokoelma. Kuva Katri Lehtola Väinö Kunnas, Olavi Paavolainen, öljy 1928, WSOY:n Kirjallisuussäätiön Taidekokoelma Akseli Gallen-Kallela Eino Leino, öljy 1916, yksityiskokoelma. Kuva Museokuva

Sylvi Kunnas, Elina Vaaran muotokuva ja Väinö Kunnas, Olavi Paavolaisen muotokuva WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelmasta. Akseli Gallen-Kallelan muotokuva Eino Leinosta.

Taiteilijakoti Erkkolan syksyn näyttelyssä Onni yksillä – kirjailijakohtaloita esitellään kirjailijoita Aleksis Kivestä 1920-luvun Tulenkantajiin ja modernisteihin kuten Mika Waltariin ja Saima Harmajaan asti. Lisäksi näyttelyssä on esillä kirjailijoista tehtyjä muotokuvia sekä kirjojen kuvituksia. Näyttely juhlistaa teemavuotta Minä elän! – Aleksis Kiven kuolemasta 150 vuotta.

Aleksis Kiven vaatimaton kuolinmökki Rantatien varrella Tuusulassa on kiehtonut useita Erkkolan syksyn näyttelyn kirjailijoita. Runoilija J. H. Erkko rakennutti oman kotinsa vastapäätä Kiven viimeistä asuinpaikkaa. Runoilija Uuno Kailas vieraili Rantatiellä vuonna 1925 ja kirjoitti runon mökin vieraskirjaankin.

Taidemaalari Pekka Halosen hyvä ystävä runoilija Eino Leino ja Halosen lasten kotiopettaja runoilija Juhani Siljo asuivat Tuusulassa 1900-luvun alkupuolella. Halonen on tehnyt Siljosta useita piirroksia ja muotokuvia. Leino seurusteli runoilija L. Onervan kanssa vuosina 1908–09. Erkko oli tavannut joskus myös nuoren runoilijattaren ja keksi tälle taiteilijanimen L. Onerva.

Erkkolan näyttelyssä on esillä kirjailijamuotokuvia etenkin WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelmasta, mutta myös muista julkisista ja yksityisistä kokoelmista. Kuvanveistäjä Essi Renvall sai suurtilauksen tehdä muotokuvat WSOY:n kirjailijoista vuonna 1942. Erkkolassa on esillä Renvallin pronssimuotokuva runoilija Saima Harmajasta (1943) ja marmorinen muotokuva kirjailija Helvi Hämäläisestä (1942). Renvallin kädenjälkeä on myös suurikokoinen Uuno Kailaan kipsimuotokuva, jota ei ole aiemmin nähty näyttelyissä.

Essi Renvall tekee Helvi Hämäläisen muotokuvaa. WSOY:n Kirjallisuussäätiön Taidekokoelma

Essi Renvall tekee Helvi Hämäläisen muotokuvaa. WSOY:n Kirjallisuussäätiön Taidekokoelma

Nuorena keuhkotautiin kuollut taidemaalari Väinö Kunnas kuului myös Tulenkantajiin 1920-luvulla. Hän maalasi vuonna 1928 ryhmän johtohahmosta Olavi Paavolaisesta muotokuvan frakkipukuisena salonkileijonana. Kunnas maalasi ryhmän naisrunoilijasta runoilija Elina Vaarasta vuonna 1928 modernin, liki kubistisen muotokuvan. Kunnaksen Sylvi-vaimon maalaama myöhäisempi muotokuva Vaarasta on herkkyydessään ekspressiivisempi elämän kolhiman naisen kuvaus. Väinö Kunnaksen muotokuva runoilija Katri Valasta (1929) on voimakassävyinen ja ekspressiivisesti kuvaa myös Valan runojen tunnelmia.

Pohjalaiselta taidemaalari Eemu Myntiltä nähdään pieni ilmeikäs akvarelli nuoresta L. Onervasta vuodelta 1922 sekä ekspressiivinen kuvaus kirjailija Mika Waltarista. Erkki Kuloveden suurikokoinen muotokuva F. E. Sillanpäästä on vaikuttava jo kooltaan. Matti Visannin, Riitta Nelimarkan, Rut Brykin ja Martta Wendelinin kuvitusten kautta välittyy kuvaa myös kirjailijoiden tuotannosta.

Onni yksillä – kirjailijakohtaloita
21.9.–11.12.2022

Kuraattorikierros
La 24.9. klo 12
Näyttelyamanuenssi Päivi Ahdeoja-Määttä esittelee näyttelyä

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan taidemuseo
Rantatie 25, Tuusula
www.erkkola.fi

www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola
www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola

www.youtube.com/tuusulanmuseo

Avoinna
21.9.–11.12. ke–su 12–17

Pääsymaksut
6/4/2 €
Museokortti-museo

Banneri ER Onniyksillä