Täällä jossain – Martta Wendelinin elämää ja taidetta sotien aikaan
7.6.–11.9.2022
Taiteilijakoti Erkkolan kesänäyttelyssä ”Täällä jossain – Martta Wendelinin elämää ja taidetta sotien aikaan” voi tutustua Martta Wendelinin maalauksiin ja kuvituksiin I ja II maailmansodan ajalta. Usein sota näkyi Wendelinin taiteessa vain viitteellisesti. Näyttelyssä kerrotaan myös taiteilijan elämästä sotien aikaan – nuorena taideopiskelijana 1910-luvulla sekä elämästä Tuusulassa 1939–44. Alun perin vuodelle 2021 suunniteltua näyttelyä siirrettiin koronatilanteen vuoksi vuodella eteenpäin. Nykytilanteessa aiheesta tuli yllättäen ajankohtainen.
Tuusulassa yli puolet elämästään asunut kuvittaja ja taidemaalari Martta Wendelin (1893–1986) koki pitkän elämänsä aikana monia Suomea ja suomalaisia koskeneita mullistuksia. I maailmansota vuosina 1914–18 kosketti Suomea aluksi vain etäisesti. Martta Wendelin oli nuori taideopiskelija ja aloitteli uraansa taiteen saralla. Ensimmäiset kuvitukset olivat vuosilta 1917–18 lasten elämästä kertovat akvarellit, jotka julkaistiin kirjassa Kultaisilta päiviltä 1921. Suomen itsenäistyminen ja sitä seurannut sisällissota alkuvuodesta 1918 ja keväällä 1919 riehunut espanjantauti vaikuttivat vahvemmin nuoren Martan elämään. Ajan tunnelmat näkyvät nuoren taiteilijan maisemamaalauksissa kuten ”Syyspuoleen” (1917) ja ”Öinen satama” (1917).
Martta Wendelin, Öinen satama 1917, Tuusulan taidemuseo. Kuva Museokuva
Martta Wendelin oli jo tunnettu kuvittaja saapuessaan syksyllä 1937. II maailmansodan ajan hän asui äitinsä kanssa Tuusulassa Suopellon huvilassa Rantatien varrella. Jatkosodan alkaessa Wendelin kirjoitti ystävälleen: ”Ihmeitä taas tapahtuu. Tekisi mieli olla Siellä jossakin mukana ”tärkeissä paikoissa”, mutta täällä minä vaan istuskelen kotinurkissa.” Sodan edetessä tuli pulaa ruuasta ja ruoka-apua tuli maatiloilla asuvilta ystäviltä. Sodan loppuvaiheessa Martta Wendelin suunnitteli evakuoitumista Tuusulasta: ”…voi olla hyvinkin mahdollista, että koko meidän kylämme evakuoidaan, eli että koko Helsingin ympäristön siviiliväki aina 50 km säteellä siirretään kauemmaksi.”
Martta Wendelinin kuvittama Kotilieden kansikuva vuodelta 1942.
Talvi- ja jatkosota näkyivät joissain Kotilieden kansikuvituksissa, kuten lokakuun 1942 Kotiliedessä, jossa äiti ja lapset tarkastelevat Suomen karttaa. Isät, veljet ja pojat olivat rintamilla, joten Kotilieden kansikuvissa sota näkyi miehen poissaolona, naiset ja lapset tekivät työt, ja kotirintamalla pärjättiin. Suoranaisia sota-aiheitakin oli kuten nuoren sotilaspojan kuvaus aivan sodan lopulta 1944. Maalauksissaan Tuusulassa Wendelin kuvasi uutta kotiseutuaan saaden vaikutteita etäisesti Eero Järnefeltin ja Pekka Halosen järviaiheisista maisemamaalauksista. Psykologisesti ja teknisesti onnistunut pastellimaalaus ”Saarelan mummu” (1944) valmistui Wendelinin työpalvelusuorituksena sodan aikana Saarelan maatilalle.
Oheistapahtumia
Täällä jossain -näyttelyn kuraattorikierros on ke 15.6. klo 18, jolloin näyttelyamanuenssi Päivi Ahdeoja-Määttä esittelee näyttelyä ja sen taustoja kuraattorikierroksella. Tilaisuudessa katsotaan myös "Martta Wendelin ja I maailmansota" -dokumenttivideo. Dokumentti on myös katsottavissa Tuusulan museon Youtube-kanavalla. (Katso Youtubessa >>)
Kesäkuun aikana julkaistaan myös dokumenttivideo Martta Wendelinin Tuusulan vuosista II maailmansodan aikaan. Tuusulan taidemuseon tuotantona tehdyt videot on käsikirjoittanut Marika Sampio-Utriainen, ohjannut ja tuottanut Päivi Ahdeoja-Määttä, Martan roolissa on Marika Sampio-Utriainen ja kuvauksesta sekä editoinnista on vastannut Lassi Kivikangas.
Sotahistorian professori (emeritus) Martti Turtolan luento ”Martta Wendelin ja sodan aika” järjestetään 10.8.
Täällä jossain – Martta Wendelinin taidetta ja elämää sodan aikaan
7.6.–11.9.2022
Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan taidemuseo
Rantatie 25, Tuusula
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola
www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola
www.youtube.com/tuusulanmuseo
Avoinna
7.6.–28.8. ti–su 10–17
30.8.–11.9. ke–su 12–17
Pääsymaksut
6/4/2 €
Museokortti-museo