Hauras aika, väkevä aika

Matti Hintikka, Kuutti Lavonen, Kaisu Sirviö, Elina Länsman, Giuseppe Colombo, Roma Auskalnyte

29.9.–31.10.2021

Taiteilijakoti Erkkolan Hauras aika, väkevä aika -näyttelyyn osallistuu suomalaisia, italialaisia ja liettualaisia taidegraafikkoja, joita yhdistää rakkaus kivipiirrokseen ilmaisuvälineenä. Samoilta taiteilijoilta on esillä myös maalauksia, piirustuksia ja installaatioita.

Näyttelyn nuorin taiteilija on liettualainen Roma Auskalnyte (s. 1988), joka yhdistää teoksissaan eri medioita: grafiikkaa, video- ja valokuvataidetta sekä performanssitaiteen muotoja. Sisilialainen Giuseppe Colombo (s. 1971) on opiskellut Rooman taideakatemiassa ja palannut kotiseudulleen Modicaan, Sisiliaan. Colombo poimii usein teemoja vanhemmasta taiteesta tai historiallisista valokuvista käyttäen pikkutarkkaa ja hienostunutta piirtämisjälkeä.

Roma Auskalnyte, Gratitude, photography installation

Roma Auskalnyte, Gratitude, valokuvaistallaatio 2020

Järvenpääläisen kuvataiteilija Kaisu Sirviön (s. 1954) litografian vedokset on tehty maalauksellisella tyylillä. Kuvat tulvivat puutarhaa ja kukkia, ja uusimmissa töissään hän maalaa tussilla herkkiä ornamentaalisia kasviaiheita. Kuutti Lavonen (s. 1960) on tunnettu taidemaalari ja taidegraafikko, jonka teoksissa näkyvät eurooppalaisen yhteisen kulttuuriperinnön vaikutteet antiikista renessanssiin ja barokkiin. Taidegrafiikan lisäksi hän käyttää tempera-, akryyli-ja pastellitekniikoita ekspressiivisissä, usein ihmiskasvoja kuvaavissa aiheissaan.

Kaisu Sirviö, Kevätunta, kivilitografia 2020, 77x105cm

Kaisu Sirviö, Kevätunta, litografia 2020

Helsingin Kivipainon perustajiin kuuluva Matti Hintikka (s. 1955) on espoolainen taidegraafikko. Hänen litografiatöidensä alkulähde on suomalaisessa maisemassa, jonka voi ymmärtää joko konkreettisena tai mentaalisena. Elina Länsman (s. 1979) on nuoren polven taidegraafikoita, ja hän asuu nykyään Nuorgamissa Lapissa. Hänen maalauksissaan ja litografiateoksissaan näkyvät pohjoisen karun luonnon maisemat ja eläinteemat.

Matti Hintikka, Vulcan, 2021 litografia

Matti Hintikka, Vulcan, litografia 2021

Näyttelyn teosten aiheet vaihtelevat suomalaisen luonnon ominaispiirteistä ihmisenä olemisen herkkyyden ja voiman pohdiskeluun. Kaikki taiteilijat ovat käyttäneet kivipiirrosta eli litografiaa. Se on runsaat 200 vuotta vanha eurooppalainen laakapainomenetelmä, jossa kuva piirretään sileän kiven pinnalle rasvaisella liidulla, terävällä tussikynällä tai rasvatussilla laveeraten.

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan taidemuseo
Rantatie 25, Tuusula
Puh. 040 314 3471, erkkola@tuusula.fi
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola
www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola
www.youtube.com/tuusulanmuseo

Koronaohjeistus
Erkkolassa noudatetaan KeuSoten ja THL:n koronaohjeistuksia käsi- ja yskimishygieniasta, maskien käytöstä ja riittävistä etäisyyksistä. Museovierailulle enintään 20 henkilöä kerrallaan.

Avoinna
29.9.–31.10. ke–su 12–17

Pääsymaksut
6/4/2 €
Museokortti-museo

Hauras aika väkevä aika Erkkolan näyttelymainos