Hauras aika, väkevä aika

Matti Hintikka, Kuutti Lavonen, Kaisu Sirviö, Elina Länsman, Giuseppe Colombo, Roma Auskalnyte

29.9.–30.10.2021

Näyttelyyn osallistuu suomalaisia, italialaisia ja liettualaisia taidegraafikkoja, joita yhdistää rakkaus kivilitografiaan ilmaisuvälineenä.

Liettualainen taiteilija ja taidegraafikko Roma Auskalnyte (s. 1988) työskentelee ja asuu Helsingissä. Auskalnyte yhdistää ja kokeilee teoksissaan eri medioita: grafiikkaa, video- ja valokuvataidetta sekä performanssitaiteen muotoja.

Roma Auskalnyte, Gratitude, photography installation

Sisilialainen Giuseppe Colombo (s. 1971) esittäytyi teoksillaan jo vuoden 2017 Confinus-ryhmän näyttelyssä Erkkolassa kuten näyttelyn suomalaistaiteilijat. Colombo on opiskellut Roomassa taideakatemiassa ja palannut takaisin kotiseudulleen Modicaan, Sisiliaan. Colombo poimii usein teemoja vanhemmasta taiteesta tai historiallisista valokuvista taiteeseensa. Hän on painattanut tummasävyisiä litografioitaan myös Helsingin Kivipainossa.

Kaisu Sirviö (s. 1954) on järvenpääläinen kuvataiteilija ja Helsingin Kivipainon graafikoita. Taiteellisessa työskentelyssään hän on keskittynyt kiveltä vedostettuun litografiaan maalauksellisella tyylillä. Aiheissa on usein puutarhaan ja kukkiin liittyviä teemoja ja viime vuosina hän on tehnyt myös herkkiä tussimaalauksia paperille.

Kaisu Sirviö, Valon luona, tussimaalaus 2021, 80x120

Kuutti Lavonen (s. 1960) on tunnettu taidemaalari ja taidegraafikko, jonka teoksissa näkyvät eurooppalaisen yhteisen kulttuuriperinnön vaikutteet antiikista renessanssiin ja barokkiin. Taidegrafiikan lisäksi hän käyttää tempera-, akryyli-ja pastellitekniikoita ekspressiivisissä, usein ihmiskasvoja ja -hahmoja kuvaavissa aiheissaan.

Helsingin Kivipainon perustajiin kuuluva Matti Hintikka (s. 1955) on espoolainen taidegraafikko, joka tunnetaan kivilitografiatekniikastaan. Hänen teostensa alkulähde on luonnossa, maisemassa, jonka voi ymmärtää joko konkreettisena tai mentaalisena.

Elina Länsman (s. 1979) on nuoren polven taidegraafikoita, joka asuu nykyään Nuorgamissa Lapissa. Hänen teoksensa ovat maalauksia ja kiveltä vedostettuja litografiateoksia, joissa näkyy pohjoisen karun luonnon vaikutus eläinaiheista maisemaan.

Pääosa näyttelyn grafiikasta on valmistunut Helsingin Kivipainossa. Litografia eli kivipiirros on graafinen laakapainomenetelmä, joka mahdollistaa taiteilijan vapaan työskentelyn paremmin kuin muut menetelmät. Piirros tehdään rasvaisella liidulla tai tussilla yli 100 vuotta vanhalle kivilaatalle. Lopputulos muistuttaa liitu- tai sivellinpiirustusta.

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan taidemuseo
Rantatie 25, Tuusula
www.erkkola.fi

Avoinna
ke–su klo 12–17

Pääsymaksut
6/4/2 €. Museokortti-museo.

Hauras aika väkevä aika Erkkolan näyttelymainos