Miljoona euroa virtuaalimuseohankkeelle!

22.12.2022

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museot saivat Opetus- ja kulttuuriministeriöltä 1 000 000 €:n apurahan osallistavan ja vuorovaikutteisen XR-museomaailman suunnitteluun ja toteuttamiseen vuosien 2023–2024 aikana.

– Tämän hankkeen myötä Keski-Uudenmaan museot astuvat virtuaalisten museopalveluiden kehittäjien kärkijoukkoon, kertoo projektipäällikkö Minna Turtiainen.

Uusi museokeskus toimii virtuaaliympäristössä, ja se pyritään tekemään digitaalisesti saavutettavaksi tietokoneella ja myös ilman virtuaalisilmikkoa. Lyhenne XR viittaa laajennettuun todellisuuteen (extended reality). Jo tämän vuoden kesällä kokeiltiin lisätyn todellisuuden käyttöä museokohteisiin tehdyllä AR-reitillä.

DALL-E2-tekoälyohjelman luoma museopaviljonki / Minna Turtiainen

DALL-E2-tekoälyohjelman luoma museopaviljonki / Minna Turtiainen

Hankkeen juuret ovat pandemian alkuvuosissa, jolloin Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museot alkoivat rakentaa yhteistä strategiaa. Tavoitteeksi asetettiin museoiden näkyvyyden ja vaikuttavuuden lisääminen. Vuonna 2021 valmistui yhteinen Elävät juuret -lähimatkailusivusto elämyspolkuineen. Tämän vuoden alussa lähdettiin tutkimaan virtuaalimuseon mahdollisuuksia eduskunnalta saadun 100 000 €:n joululahjarahan turvin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä jättiavustus on rakennetukea, jolla kannustetaan kulttuuritoiminnan ja muiden luovien alojen palveluiden uudistamista ja digitalisaatiota. Tänä vuonna jaossa oli 13,72 miljoonaa. Keski-Uudenmaan museot olivat yksi suurimmista apurahan saajista. Myös esimerkiksi Kansallisgalleria tulee testaamaan saamansa rakennetuen voimin web3.0-tekniikan mahdollisuuksia. Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museoiden kanssa vastaavia ylikunnallisia tai usean museon yhteishankkeita ei vielä toimi VR- tai metaversumiympäristöissä. 

Hakemuksia oli 126, joista tukea sai 31 hanketta. Tuki on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa ja Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU.

Museon toimintaa, palveluja ja sisältöjä suunnitellaan yhdessä yleisöjen kanssa. Laajennetun todellisuuden tekniikoilla toteutettava, elämyksellinen ja vuorovaikutteinen museomaailma avautuu 2025.

Lisätietoja
projektipäällikkö Minna Turtiainen, minna.turtiainen@jarvenpaa.fi, p. 040 315 2260

OKM:n tiedote Kulttuuri- ja luoville aloille rakennetukea 13,7 miljoonaa euroa

2022 myönnetyt avustukset

 

Takaisin