Aleksis Kiven päivän viettoa Tuusulassa

30.09.2021

Sunnuntaina 10.10. vietetään sekä Aleksis Kiven päivää että Maanpuolustuskorkeakoulun perinnepäivää. Yhteiset juhlallisuudet alkavat jo perjantaina 8.10. seppeleenlaskutilaisuudella Tuusulan kirkkomaalla. Viikonlopun aikana Aleksis Kivi huomioidaan useassa tilaisuudessa.

Aleksis Kiven hauta Tuusulan kirkkomaalla. Kuva Tarja Kärkkäinen

Tuusulan kirkkomaalla sijaitseva Aleksis Kiven hautamuistomerkki on kunnostettu syksyn aikana. Se puhdistettiin ja tekstit hopeoitiin uudelleen. Kunnostuksesta vastasivat Suomen Kirjailijaliitto ja Tuusulan seurakunta.

Seppeleenlaskutilaisuus Tuusulan kirkkomaalla alkaa perjantaina 8.10. klo 9. Ensin kokoonnutaan sankarihaudoille, jossa Maanpuolustuskoulun Maisteriosasto laskee tervehdyksensä sankaripatsaalle. Sieltä siirrytään Aleksis Kiven haudalle. Tilaisuuteen osallistuvat Maisteriosaston lisäksi Tuusulan kunta, Tuusulan seurakunta ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunta.

Tilaisuuteen ovat tervetulleita myös koulut ja päiväkotiryhmät sekä kaikki, jotka haluavat muistaa kansalliskirjailijamme muistoa. Kukkatervehdysten jättämisen ohella saa myös laulaa, lausua runoja ja esittää muuta päivän teemaan sopivaa ohjelmaa – puheita Aleksis Kiven haudalla ei ole pidetty.

Rantatiellä Aleksis Kiven kuolinmökki avoinna

Perjantaina 8.10. Aleksis Kiven kuolinmökki pitää ovet avoinna klo 10–17. Varsinaisena juhlapäivänä 10.10. kuolinmökki on avoinna klo 12–17, ja sulkee sen jälkeen ovet tältä vuodelta.

Aleksis Kiven kuolinmökki kesällä 2020. Kuva Kari Kohvakka

Kuluneella kesäkaudella Aleksis Kiven kuolinmökkissä vieraili lähes 7000 kävijää. Kuva Kari Kohvakka

Kävelykierros Aleksis Kiven maisemissa

Aleksis Kiven päivänä 10.10. ohjaaja, näyttelijä Juha Hurme tarinoi Aleksis Kivestä kävelyretkellä Kiven kuolinmökiltä Erkkolaan. Kierros alkaa klo 13 Aleksis Kiven kuolinmökin edestä. Kävelylle on vapaa pääsy. Mukaan mahtuu 30 henkilöä, paikka varataan ennakkoon www.lyyti.in/AleksisKivenkavely

Kiveen sävellettyä -konsertti Taiteilijakoti Erkkolassa

Aleksis Kiven päivän iltana 10.10. klo 17 kuullaan Taiteilijakoti Erkkolassa konsertti "Kiveen sävellettyä". Muusikko Jussi Hongisto on koostanut Aleksis Kiven teksteihin sävelletyistä kappaleista omaperäisen ja ainutlaatuisen kokonaisuuden. Mukana on niin paikallisten säveltäjien kuten Mauri Hongiston, Harri Vuoren ja Altti Uhleniuksen teoksia, kuin myös tuoreita versioita mm. Oskar Merikannon ja Jean Sibeliuksen sävellyksistä. Konserttiin on vapaa pääsy. Mukaan mahtuu 30 henkilöä, ennakkoilmoittautuminen www.lyyti.in/kiveensavellettya. Konsertin järjestää Tuusulan Taiteiden Yö ry ja se on osa SKR Uudenmaan rahaston tukemaa Aleksiksen ja seitsemän veljeksen jalanjäljissä -projektia.

Muusikko Jussi Hongisto. Kuva Atte Leskinen

Muusikko Jussi Hongisto esittää Kiven teksteihin sävellettyjä kappaleita Taitelijakoti Erkkolassa. Kuva Atte Leskinen

 

Tuusulan museo
www.tuusula.fi/museo 

Takaisin