Tuu museoon -viikot avaa ovia mielenkiintoisiin museoihin

19.07.2021

Tuusulassa järjestetään Tuu museoon -viikot 26.7.–8.8.2021 kolmatta kertaa. Museopitäjässä on kahden viikon ajan avoinna 11 museota ja historiallista kohdetta. Tapahtumaviikoilla päästään myös sellaisiin museoihin, jotka ovat normaalisti vähemmän auki tai vain tilauksesta.

Tuu museoon -viikoilla usealla pienemmällä museolla on tavallista laajemmat aukioloajat. Jokelan tiilitehtaaseen, Kellokosken Ruukin tehdasmuseoon, Kellokosken sairaalamuseoon, Tuusulan Automuseoon, Tuusulan työläiskotimuseoon ja Klaavolan taloon voi tutustua tiistaista sunnuntaihin klo 11–17. Normaalien aukioloaikojensa puitteissa palvelevat Halosenniemi, Taiteilijakoti Erkkola, Aleksis Kiven kuolinmökki, Lottamuseo ja Ilmatorjuntamuseo.

Automuseo, työläiskotimuseo, Klaavolan talo, Ilmatorjuntamuseo

Tuusulan automuseo kertoo paikallisesta kuljetusalan yrittäjästä Raimo Stenvallista aina 1930-luvulta lähtien. Esillä on vanhoja autoja, valokuvia ja "matkamuistoja" vuosien varrelta.

Tuusulan työläiskotimuseo esittelee maalaispitäjän käsityöläisten elämää 1900-luvun alkupuolella. Alueelta löytyy suutarinverstas, kirvesmiesperheen koti ja sepänpaja. Kesän näyttelyssä esitellään museon toimintaa 40 vuoden ajalta.

TTY2005-0625 Työläiskotimuseo Kari Kohvakka

Ilmakuva työläiskotimuseon pihapiiristä. Kuva Kari Kohvakka

Tuusulan museon Klaavolan talossa voi tutustua tuusulalaisen maanviljelystilan historiaan. Päärakennuksen lisäksi pihapiiristä löytyvät pihatupa, maitohuone, vilja-aitta, ajokaluvaja ja sauna.

Naapurissa voi poiketa myös Ilmatorjuntamuseolla tutustumassa näyttelyihin, jotka kertovat toisen maailmansodan torjuntavoitosta ja ilmatorjunnan historiasta sekä tuusulalaisista sotilasperinteistä.

Kellokoskella ruukin tehdasmuseo ja sairaalamuseo, Jokelassa tiilitehdas

Kellokosken ruukin tehdasmuseo esittelee Kellokosken ruukin historiaa ja tuotantoa. Kesän näyttelyssä "Hevosvoimia – menopelejä kylältä" tuodaan esille mieleenpainuvia tapahtumia, ikimuistoisia autoja, traktoreita, moottoripyöriä ja hevosia.

Kellokosken sairaalamuseo esittelee länsimaisen mielisairaanhoidon historiaa – sen helmiä ja hairahduksia. Sairaalamuseossa loistavat myös originellit potilaat. Kesän yleisönäyttöjen uutuutena on ruokalan porraskäytävän seinämaalaukset. Näytön päätteeksi kurkistetaan myös sairaalakappeliin ja sen alaiseen ruumiskellariin. Tuu museoon -viikolla yleisönäytöille lähdetään museon pihasta päivittäin klo 14.30.

Kellokosken sairaalan taideporraskäytävä. Kuva Harri Nyman

Kellokosken sairaalan ruokalan portaikon seinämaalauksiin tutustutaan ti–su klo 14.30, lähtö sairaalamuseolta. Kuva Harri Nyman.

Jokelan tiilitehtaalla voi tutustua vuonna 1874 perustetun tehtaan historiaan ja astella sisään Suomen ainoaan säilyneeseen rengasuuniin, jossa tiiliä poltettiin 1930-luvulta vuoteen 1959. Tuusulan museo on rakentanut tiloihin pop up -museon. Yleisöopastus joka päivä klo 13.00. Tiiliuunin suojarakennuksessa yleisöä palvelee myös pop up -kahvila tai Ravintola Tiilitehdas.

Rantatiellä 

Aleksis Kiven kuolinmökillä voi tutustua Aleksis Kiven mielenkiintoiseen tarinaan ja viettää hetki kirjailijan viimeisessä asuinpaikassa Syvälahden torpassa, jossa hän eli elämänsä viimeiset kuukaudet veljensä perheen hoivissa.

Taiteilijakoti Erkkola on runoilija J. H. Erkon koti Rantatiellä. Tuusulan taidemuseon kesän näyttelynä on "Ajan virrassa – Taneli Eskolan valokuvataidetta". Näyttelyssä Taneli Eskolan valokuvien rinnalla nähdään Tuusulanjärven taiteilijoiden kuten Pekka Halosen, Eero Järnefeltin ja Martta Wendelinin maalauksia sekä Aleksis Kiven, J. H. Erkon, Einari Vuorelan ja Eino Leinon runoja.

Lotta Svärd 100 -juhlavuoden kunniaksi Lottamuseon näyttelyt on uusittu kokonaisuudessaan. Lottamuseon päänäyttelyn Lotta Svärd – 100 vuotta yhteiskuntavastuuta lisäksi museovierailijalla on mahdollisuus tutustua kahteen erikoisnäyttelyyn. Uutta nähtävää ja koettavaa on siis tarjolla runsain mitoin.

Lottamuseo Kuva Antti Kallio

Lottamuseon puutarhaa voi ihastella museokierroksen jälkeen. Kuva Antti Kallio

Pekka Halosen hirsinen ateljeekoti Halosenniemi on Tuusulanjärven rannalla. Kesänäyttelyssä "Suomen valtion stipendiaatteja, kippis siis!" on esillä Pekka Halosen ja Väinö Blomstedtin maalauksia.

Tuu museoon -viikot Tuusulassa 26.7.–8.8.2021 Tapahtumaviikkojen aikana kaikki museot ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin ainakin klo 11–17 tai pidempään omien aukioloaikojensa mukaisesti huomioiden koronatilanteen tuomat rajoitukset. Huom! normaalit pääsymaksut. Tuu museoon -viikot järjestetään yhteistyössä kunnan ja museoita ylläpitävien tahojen kanssa ja se toteutetaan Kulttuuria kaikille -rahaston varoilla.

Tuu museoon -viikot 26.7.–8.8.2021

Takaisin