Lumisia leikkejä – talven historiaa takapihoillamme -verkkoluento 25.2.

15.02.2021

Lumiriemua. Kuva Helsingin yliopiston kansatieteen kokoelma Harri Nyman ja lumiukko kuva Lassi Kivikangas

Tiesitkö, että sata vuotta sitten lumienkeleiden tekemistä saatettiin paheksua, jopa hieman pelätä. Lumilinnojen rakentelumme puolestaan on lähes muuttumattomana säilynyttä keskiaikaista perintöä. Entä mistä tulee lumiukon porkkananenä, joulukorteista? Tuusulan museon yleisötyön amanuenssi Harri Nyman tarinoi talvisten ulkoleikkien hämmästyttävästä historiasta hiihtolomaviikolla. Klikkaudu mukaan kuulolle verkkoluennolle torstaina 25.2. klo 18 Teams livetapahtumaan ja anna historian yllättää!

Lähtölaukaus Nymanin lumileikkitutkimuksille oli aiheeseen pureutunut Helsingin yliopiston kansatieteellinen retkikunta 2001. Tutkimuskohteena aihe näytti alkuun kepeältä, mutta ilmastonmuutoskeskustelu tuotti oivalluksen siitä, kuinka lumileikit tarjoavat positiivisen tulokulman vakavaan asiaan. Miten käy lumitalvien? Miten käy pohjoisen kulttuurimme ja identiteettimme?

Lumileikit on nyt tunnistettu kansallisesti merkittäväksi elävän kulttuuriperinnön ilmiöksi. On puhuttu jopa maailmanperintöpotentiaalista. Nymanin lumileikkitutkimusten pohjalta on syntynyt myös Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelman 5.-luokkalaisten Luminaari-webinaari. Tämä leikin, ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen teemoja yhdistelevä opintokokonaisuus voitti Suomen vuoden museopedagoginen teko -palkinnon 2019.

Klikkaa Teams livetapahtumaan tästä >

Tapahtumalinkki löytyy Tuusulan museon verkkosivuilta www.tuusula.fi/museot
ja Tuusulan tapahtumakalenterista tapahtumat.tuusula.fi

Näin osallistut verkkoluennolle:

1. Napsauta Teams livetapahtuman linkkiä.

2. Valitse joko Teams-sovellus (jos sinulla on se asennettuna) tai käytä suoraan verkossa, jos et ole asentanut ohjelmaa. Paina silloin "Liity sen sijaan verkossa" -painiketta. Ohjelma on ilmainen ja sitä voi käyttää älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Suosittelemme tietokoneella osallistumista, jolloin tapahtuman kyselymahdollisuus toimii varmemmin.

Teams ohje

3. Voit esittää kysymyksiä Livetapahtuman kysymysosiossa. Se aukeaa puhekupla/kysymysmerkki-kuvakkeesta. Kysymykset eivät näy suoraan kaikille vaan tapahtumanjärjestäjä julkaisee ne näkyviin. Luennoitsija vastaa kysymyksiin luennon lopuksi.

teams live keskustelu

4. Tervetuloa mukaan!

 

Takaisin