Tuu museoon -viikot

23.07.2019

Tiiliuunirakennus_KuvaJaanaKoskenrantaTuusulassa järjestetään ensimmäisen kerran Tuu museoon -viikot 30.7.–11.8.2019. Silloin Tuusula on todellinen museopitäjä, kun 11 museota ja historiallista kohdetta on avoinna kahden viikon ajan. Avoinna on myös sellaisia museoita, jotka ovat normaalisti vähemmän auki tai vain tilauksesta.

Normaalien aukioloaikojensa puitteissa palvelevat Halosenniemi, Taiteilijakoti Erkkola, Aleksis Kiven kuolinmökki, Lottamuseo ja Ilmatorjuntamuseo. Vakituisesti avoinna olevien museoiden lisäksi yleisöllä on mahdollisuus tutustua Jokelan tiilitehtaan alueeseen, Kellokosken Ruukin tehdasmuseoon, Kellokosken sairaalamuseoon, Tuusulan Automuseoon, Tuusulan työläiskotimuseoon ja Klaavolan taloon. Nämä kohteet ovat silloin auki tiistaista sunnuntaihin klo 11–17.

Jokelan tiilitehtaalla uusia näkymiä

Jokelan tiilitehtaan aluetta on kohennettu kesän aikana. Siellä on saatu tiiliuuninsuojarakennuksen ja vanhan ruokalan hienot interiöörit esiin. Tuusulan museo on rakentanut tiloihin pop up -museon ja ruokalarakennuksessa toimii näyttelyn lisäksi myös kahvila kahden viikon ajan. Yleisöopastus joka päivä klo 13.00.

Jokelan tiilitehtaalla on myös runsaasti ohjelmaa parin viikon aikana. Yhteislaulumatinea "Laula kanssain" on ti 30.7. klo 14, laulattajana pianisti Jari Puhakka. Torstaina 1.8. klo 17.30 on keskustelutilaisuus alueen historiasta ja tulevaisuudesta. Kaitafilmejä 1960-luvun Jokelasta esitetään su 4.8. ja ke 7.8. klo 14.

Kellokosken ruukin tehdasmuseo. Kuva Tarja KärkkäinenKellokoskella ruukin tehdasmuseo ja sairaalamuseo

Kellokosken ruukin tehdasmuseo esittelee Kellokosken ruukin historiaa ja tuotantoa. Kesän näyttelyssä "Kovaa teetä ja torvisoittoa" esitellään kylän musiikin historiaa Kellokosken tehtaan VPK:n torvisoittokunnasta A. Aimoon, Amarillo-orkesteriin ja Totti Carlanderin musiikkiharrastukseen sekä kylän kahviloiden ja ravintoloiden värikästä menneisyyttä. Naapurissa, Ruukin konepajan puolella on ti 30.7. klo 18 yhteislaulumatinea "Laula kanssain", laulattajana pianisti Jari Puhakka.

Kellokosken sairaalamuseo kätkee sisälleen länsimaisen mielisairaanhoidon historian – sen helmet ja hairahdukset. Sairaalan perustamisesta 1915 karttunut kokoelma toimii yhä alan opetuskokoelmana. Sairaalamuseossa loistavat myös originellit potilaat. Sairaalamuseon näyttely uusittiin viime talven aikana.

Automuseo, työläiskotimuseo, Klaavolan talo

Tuusulan automuseo kertoo paikallisesta kuljetusalan yrittäjästä Raimo Stenvallista aina 1930-luvulta lähtien. Esillä on vanhoja autoja, valokuvia ja "matkamuistoja" vuosien varrelta.

Tuusulan työläiskotimuseo esittelee maalaispitäjän käsityöläisten elämää 1900-luvun alkupuolella. Alueelta löytyy suutarinverstas, kirvesmiesperheen koti ja sepänpaja. Kesän näyttelynä "Muistoja menneiltä ajoilta".

Tuusulan museon Klaavolan talossa voi tutustua tuusulalaisen maanviljelystilan historiaan. Päärakennuksen lisäksi pihapiiristä löytyvät pihatupa, maitohuone, vilja-aitta, ajokaluvaja ja sauna. Perjantaina 2.8. klo 13–15 museoamanuenssi Jaana Koskenranta esittelee Tuusulan historiaa, museon kokoelmatyötä ja Virtuaali-Tuusulaa. Tänä vuonna tulee kuluneeksi Tuusulan museotoiminnan alkamisesta 70 vuotta.

Tuu museoon -viikot Tuusulassa 30.7.–11.8. Tapahtumaviikkojen aikana kaikki museot ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin ainakin klo 11–17 tai pidempään omien aukioloaikojensa mukaisesti. Huom! normaalit pääsymaksut. Tuu museoon -viikot järjestetään yhteistyössä kunnan ja museoita ylläpitävien tahojen kanssa ja se toteutetaan Kulttuuria kaikille -rahaston varoilla.

Tarkista kaikki ohjelmatiedot Tuusulan tapahtumakalenterista >

Aukioloajat Tuu museoon -viikoilla 30.7.–11.8.
• Halosenniemi, Halosenniementie 4–6, Tuusula. Avoinna ma–su klo 11–18. www.halosenniemi.fi
• Taiteilijakoti Erkkola, Rantatie 25, Tuusula. Avoinna ti–su klo 11–18. www.erkkola.fi
• Aleksis Kiven kuolinmökki, Rantatie, Tuusula. Avoinna ti–su klo 11–18. www.tuusula.fi/aleksiskivenkuolinmokki
• Lottamuseo, Rantatie 39, Tuusula. Avoinna ma–su klo 9–18. www.lottamuseo.fi
• Ilmatorjuntamuseo, Klaavolantie 2, Tuusula. Avoinna ti–su klo 11–17. www.ilmatorjuntamuseo.fi
• Jokelan tiilitehtaan alue, Nukarintie 3–5, Jokela. Avoinna ti–su klo 11–17. www.tiilitehdasperinne.fi
• Kellokosken Ruukin tehdasmuseo, Vanha valtatie 190 rakennus 3, Kellokoski. Avoinna ti–su klo 11–17. www.facebook.com/kellokoskenruukintehdasmuseo/
• Kellokosken sairaalamuseo, Vanha valtatie 198, Kellokoski. Avoinna ti–su klo 11–17
• Tuusulan Automuseo, Huoltotie 1, ovi 3, Tuusula. Avoinna ti–su klo 11–17. www.r-stenvall.fi/automuseo
• Tuusulan työläiskotimuseo, Kirkkotie 21, Tuusula. Avoinna ti–su klo 11–17. www.tuusulantyolaiskotimuseo.fi
• Klaavolan talo, Klaavolantie 3, Tuusula.. Avoinna ti–su klo 11–17. www.tuusula.fi/klaavola

Tervetuloa!

Takaisin