Erkkolassa kesän ajan tarinoita ajasta

04.06.2024

Keskiviikkona 5.6. avautuva Silja Purasen ja Eero Lintusaaren yhteisnäyttely Tarinoita ajasta esittelee taiteilijaparin teoksia vuosien varrelta painottuen viimeisimpään tuotantoon. Silja Puraselta on esillä viime vuosien animaatioita ja videoita, sekä aiempien vuosien digitaalisesti käsiteltyä valokuvaa ja kierrätystekstiilejä yhdistäviä teoksia. Eero Lintusaarelta on esillä nykykorutaidetta ja koruobjekteja parin viimeisen vuosikymmenen ajalta. Lintusaari ja Puranen ovat taiteilijapariskunta, jotka ovat asuneet ja työskennelleet 1980-luvun loppupuolelta saakka Tuusulan Tuomalassa. Heidän teoksiaan on nyt ensi kerran esillä Taiteilijakoti Erkkolassa.

Tarinoita ajasta

Silja Puranen (s. 1961) tarkastelee yhteiskuntaa kriittisesti – muun muassa ympäristön tilaa, luontosuhdetta ja nykyihmisen kuvitelmaa elämän täydestä hallinnasta. Uusimmissa videoteoksissaan hän pohtii ihmisen suhdetta luontoon etenkin kertakäyttömuovien aiheuttaman ympäristöongelman ja muovin kulttuurihistorian näkökulmasta. Erkkolan näyttelyssä on esillä myös aiempia tekstiiliteoksia, joissa digitaalisesti käsiteltyä valokuvaa yhdistetään kierrätysmateriaaleihin kuten vanhoihin mattoihin.  Kaksikanavaisessa videoteoksessa Plastic Blossom kokoelma 3d-animaationa toteutettuja muovikukkia avautuu ja kukoistaa synteettisen äänimaiseman säestyksellä. Teosten kuvallisena innoittajana on muovimateriaalin kitsch-estetiikka, ja tee-se-itse -asenne.

Silja Puranen, yksityiskohta kaksikanavaisesta videoinstallaatiosta Plastic Blossom

Silja Puranen on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden taideinstituutista ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta, ja hänet tunnetaan palkittuna tekstiilitaiteilijana. Hänen teoksiaan on useissa kotimaisissa ja ulkomaisissa museoissa ja kokoelmissa. Puranen sai vuonna 2009 Pohjoismaiden suurimman tekstiilitaiteen Nordic Award in Textiles -palkinnon. Vuonna 2023 Puraselle myönnettiin valtion ylimääräinen taiteilijaeläke.

Eero Lintusaarelta (s. 1957) on esillä nykykorutaidetta ja koruobjekteja parin viimeisen vuosikymmenen ajalta, painopiste on silti uusimmissa teoksissa. Lintusaaren koruissa yhdistyy metalli erilaisiin materiaaleihin. Perinteisten jalometallien kullan, pronssin ja hopean lisäksi hän on käyttänyt kiveä, hevosenjouhta, meripihkaa ja muovia. Lintusaari on toiminut korutaiteilijana 1980-luvun lopulta lähtien. Hän on pitänyt kymmenkunta yksityisnäyttelyä ja osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla. Lintusaaren teoksia on muun muassa Valtion taideteostoimikunnan ja Suomen käsityön museon kokoelmissa. Hänelle on myönnetty valtion ylimääräinen taiteilijaeläke 2024.

Lintusaari valmistaa teemallisia, uniikkeja studiokorusarjoja, joille ominaista on kantaaottavuus ajankohtaisiin ongelmiin ja teemoihin kuten terveys, väestönkasvu, ilmastokriisi tai nationalismi. Ukrainan sodan ajankohtaiset ja lohduttomat teemat näkyvät uusimmissa teoksissa kuten Horlivka, Avdijivka ja Dnipro.

Eero Lintusaari, Horlivka 2024

Eero Lintusaari, Horlivka, 2024, objekti/kaulakoru, hopea, muovi. Kuva Eero Lintusaari

Tarinoita ajasta – Silja Puranen ja Eero Lintusaari
5.6.–1.9.2024

Taiteilijatapaaminen Tuusula-viikolla
17.7. klo 14 Silja Puranen ja Eero Lintusaari

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan museo
Rantatie 25, Tuusula
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola
www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola
www.youtube.com/tuusulanmuseo

Avoinna
5.6.–1.9. ti–su 10–17

Pääsymaksut
8/6/0 €
Museokortilla ja Kaikukortilla ilmaiseksi.

Takaisin