Muumeja ja maalauksia – Tove Janssonin maailma

Tove Jansson, Sininen hyasintti, 1939, öljy, 56 x 46, MoominCharacters2.6.–20.9.2020

Erkkolan valloittavat kesän ajaksi rakastetut muumihahmot ja niiden luojan Tove Janssonin taide näyttelyssä "Muumeja ja maalauksia – Tove Janssonin maailma". Jansson oli kuvittaja, taidemaalari ja kirjailija. Kaikkien tuntemaksi hän tuli muumikirjojensa kautta 1940-luvulta alkaen. Ensimmäistä muumikirjaansa "Muumipeikko ja suuri tuhotulva" (1945) hän aloitti jo talvisodan aikana. Muumimaailman viehätys liittyy muumien leppoisaan ja humaaniin maailmankuvaan. Taidemaalarina Jansson liikkui värikkään ranskalaisen modernismin jalanjäljillä.

Tove Jansson (1914–2001) syntyi boheemiin taiteilijaperheeseen. Isä Viktor Jansson oli kuvanveistäjä ja ruotsalaissyntyinen äiti Signe Hammarsten-Jansson piirustuksen opettaja ja kuvittaja. Nuori Tove Jansson halusi taidemaalariksi ja opiskeli 1930-luvulla ensin Ateneumin taidekoulussa ja myöhemmin Vapaassa taidekoulussa. Taideopinnot täydentyivät vielä Pariisissa keväällä 1938. Bretagnessa syntyi kesällä hieno asetelma Sininen hyasintti, joka sai hy-vät arviot näyttelyissä. Kesällä 1944 löytyi Ullanlinnankadulta ateljeeasunto, joka pysyi kotina menestyksenkin vuosina. Erkkolan näyttelyssä on Janssonin maalauksia 1930–40-luvuilta: asetelmia, kaupunkiaiheita ja muotokuvia.

Tove Jansson, Muumitalo ©Moomin Characters™Muumien luoja

Kuvittajan ura alkoi, kun Tove Jansson sai ensimmäisen piirustuksensa julkaistuksi Garm-pilalehdessä vuonna 1929. 16-vuotiaana hän aloitti kuvittajan ja mainospiirtäjän opinnot Tukholman taideteollisessa oppilaitoksessa. Tukholman ajoilta alta on varhaisin tarina muumipeikosta. Toven eno kertoi muumipeikon puhaltavan kylmää ilmaa niskaan, jos meni yöllä jääkaapille. Toisen tarinan mukaan Tove piirsi perheen kesäpaikan Pellingin ulkohuussin seinään kuvan muumi-peikon näköisestä maailman rumimmasta olennosta kiisteltyään veljensä kanssa filosofi Kantista.

Tove Jansson tasapainoili kuvittajan päivätyön ja taidemaalarin uran välillä 1940-luvulta lähtien. Kuvittaminen liittyi saumattomasti kirjoittamiseen sekä sarjakuvataiteilijan uran luomi-seen Lontoossa 1950-luvulla. Hän kirjoitti ja kuvitti kaikki muumikirjansa, mutta sarjakuvissa Lars-veli auttoi ensin teksteissä ja sitten myös piirtämisessä. Erkkolan näyttelyssä nähdään kuvituksia muun muassa kirjoihin Näkymätön lapsi (1962), Muumipappa ja meri (1965), Muumilaakson marraskuu (1970) sekä J. R. R. Tolkienin Lohikäärmevuori-kirjaan (1962).

Muumimaailman viehätys on ikuisessa konfliktissa turvallisen olotilan ja katastrofien kesken. Muumit, hemulit, mymmelit ja vilijonkat joutuvat monenlaisiin seikkailuihin, mutta silti kodikkuus ja turvallisuudentunne vahvistuvat tarinoissa.

Erkkolan pihamaalle on valmistunut näyttelyn ajaksi tintamareski, jonka aiheena on Mörkö, Tiuhti ja Viuhti.

Hyväksy evästeet niin saat sisällön näkyviin.

Muumeja ja maalauksia -näyttelyn videoesittely (youtube)>

Moomin verkkosivulla 

Moomin Charactersin artikkeli Erkkolan näyttelystä >

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan taidemuseo
Rantatie 25, Tuusula
Puh. 040 314 3471, erkkola@tuusula.fi
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola
www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola

Avoinna
2.6.–31.8. ti–su klo 11–18
1.9.–20.9. ke–su klo 12–17

Pääsymaksut
aikuiset 5 €
eläkeläiset, opiskelijat 4 €
lapset (7–16 v.) 2 €
Museokortti-museo

Yleisöopastus
sunnuntaisin klo 16