Confinus - avauksia ja rajapintoja

Catherine Keun, Kännykkäliikutuksia Gaetano Cipolla, Kukko. Kuva Jussi Tiainen Kaisu Sirviö, Lintuseni kukkaseni, 2014, litografia 51x38cm Kuutti Lavonen, Mikael 2011, llitografia

Confinus - Avauksia ja rajapintoja
Taiteilijakoti Erkkola 27.9.-10.12.2017

Näyttelyprojekti Confinus hakee uudenlaisia avauksia niin etelän ja pohjoisen, kuin keskustan ja periferioiden välillä. Se haluaa omalta osaltaan vastata kysymykseen, minkälaiset taiteen avaukset voisivat muuttaa inhimillisen vuorovaikutuksen rajapintoja. Taide on rajanylitys, rakentava ja humaani sellainen. Näyttelyyn osallistuvia taiteilijoita yhdistää osin myös rakkaus kivilitografiaan ilmaisuvälineenä. Tässä kansainvälisessä yhteisnäyttelyssä on mukana kaksi italialaista taiteilijaa Gaetano Cipolla (s. 1950) ja Giuseppe Colombo (s. 1971), ranskalainen Catherine Keun (s. 1958) sekä suomalaiset kollegat Kalle Berg, Matti Hintikka (s. 1955), Elina Sipilä (s.1979), Kuutti Lavonen (s.1960) ja Kaisu Sirviö (s.1954). Kiertonäyttely oli ensi kerran esillä Rovaniemen Arktikumissa syksyllä 2015. Tuusulan taidemuseossa nähdään uudistunut kokonaisuus, jossa on mukana myös uusia 2016-17 valmistuneita teoksia.

Grafiikan töistä pääosa on valmistunut Helsingin Kivipainossa, jossa kaikki suomalaistaiteilijat ovat työskennelleet. Litografia eli kivipiirros on graafinen laakapainomenetelmä, joka mahdollistaa taiteilijan vapaan työskentelyn paremmin kuin muut menetelmät. Piirros tehdään rasvaisella liidulla tai tussilla kivilaatalle, ja siksi lopputulos muistuttaa liitu- tai sivellinpiirustusta. Helsingin Kivipainon perustajiin kuuluvilta Matti Hintikalta on esillä värilitografioita ja Kalle Bergiltä mustavalkoista litografiaa. Hintikan litografioissa on maiseman, järvien ja kallion muotoja maalauksellisesti kuvattuna. Bergin grafiikassa on aiheen puolesta yhteyksiä antiikkiin ja joidenkin teosten lähtökohtana on valokuva.

Myös Giuseppe Colombon litografia Mantelipuun oksa on valmistunut Helsingin kivipainossa. Colombo on opiskellut Roomassa taideakatemiassa ja palannut takaisin kotiseudulleen Modicaan, Sisiliaan. Italiasta on kotoisin myös Gaetano Cipolla, jolta nähdään sarja eläinaiheita sisiliskoista kukkoihin sekatekniikalla toteutettuina. Ranskalainen Catherine Keun kuvaa teoksissaan nykypäivän tekniikan piirteitä hienovaraisesti kuten sarjassaan Mobiililiikutuksia (2017), jossa hän on kuvannut ihmisiä intiimisti keskittyneinä katsomaan älypuhelimiaan. Keunin perinteisistä kukka-aiheista voi puolestaan löytää nykyajan QR-koodin signeerauksen tavoin.

Giuseppe Colombon piirrossarja Luonnoksia oopperan Cavalleria Rusticana kansanhahmoihin valmistui samalla kun Colombo teki lavasteita Pietro Mascagnin säveltämään oopperaan Teatro Garibaldiin Modicassa vuonna 2016. Näissä piirroksissa on esikuvana ollut vanhoja sisilialaisia valokuvia 1800-luvulta. Kaisu Sirviö ja Colombo ovat yhdessä tehneet litografian Kukkavaasi (2015), jossa tausta on Sirviön ja vaasi Colombon käsialaa. Sirviön litografioissa leikitellään kukoistukseen puhjenneiden kukkien ja jo lakastuneiden oksien malleilla ja struktuureilla. Kukka-aiheet symboloivat elämää, iloa, onnea ja samalla myös surua ja luopumista. Kuutti Lavosen grafiikan ihmiskasvot viittaavat barokin ja renessanssin vahvoihin tunteisiin ja etenkin kärsimyksen, passion läsnäoloon. Kuvan toteutustavassa voi nähdä yhteyksiä myös pop-taiteeseen ja amerikkalaiseen ekspressionismiin. Elina Sipilän maalauksia on maisemallisuutta ja luonnontunnetta erityisesti pohjoisen luonnon näkökulmasta.

Näyttelyssä nähdään myös talon isännän runoilija J. H. Erkon (1849-1906) aikalaisten ja taiteilijaystävien kuten Albert Edelfeltin, Väinö Blomstedtin ja Tuusulan Rantatien naapurin, taidemaalari Pekka Halosen, maalauksia ja grafiikkaa ulkomaanmatkoilta 1880-90-luvuilta. J. H. Erkko matkusti vuosina 1884-85 senaatin myöntämän apurahan turvin Italiassa Roomassa, Venetsiassa ja Firenzessä. Myöhemmin hän matkusti myös Berliiniin, Pariisiin ja Lontooseen 1888-90 tutustuen aina vierailemiensa kaupunkien merkittäviin nähtävyyksiin ja museoihin.

CONFINUS
Confini ed aperture
Erkkola, Il museo Casa di J. H. Erkko 27.9.-10.12.2017

"CONFINUS- Confini ed aperture" si basa sull'idea che l'arte e la cultura siano il veicolo migliore tra culture, Paesi e visioni differenti. E, in contrapposizione ad un mondo sempre più tecnologizzato va a considerare l'aspetto artigianale dell'arte come un ponte, un legame tra comunità molto diverse tra loro.

Tra i protagonisti di questa mostra sono presenti due artisti siciliani, Gaetano Cipolla e Giuseppe Colombo, l'incisore e disegnatore francese Catherine Keun e i maestri finlandesi Matti Hintikka, Kalle Berg, Elina Sipilä, Kaisu Sirviö e Kuutti Lavonen.

La mostra era presenta per la prima volta a Rovaniemi l'autunno 2015. La mostra era intesa come porta che metteva in relazione il nord ed il sud: proprio come la Sicilia, che con il suo estremo meridionale tocca quasi l'Africa.

A Tuusula si può vedere anche arte degli amici del poeta Juho Henrik Erkko (1849-1906), del padrone della casa di Erkkola. Nella mostra si può vedere dei dipinti e la grafica dellŽartista Pekka Halonen (1865-1933) fatti a Firenze e Sorrento negli anni 1897-98. J. H. Erkko visse a Tuusula 1901-1906. Lui costruì la sua casa con l'aiuto di Halonen. Halosenniemi, la casa di Pekka Halonen, viene costruita nel stesso anno 1902 come Erkkola. Erkko viaggiava molto in Europa e visitava per esempio la Francia e LŽItalia negli anni ottanta e novanta dellŽ900.


Confinus - avauksia ja rajapintoja
27.9.-10.12.2017
Gaetano Cipolla, Giuseppe Colombo, Kalle Berg, Matti Hintikka, Elina Sipilä, Catherine Keun, Kuutti Lavonen ja Kaisu Sirviö

TAITEILIJAKOTI ERKKOLA
Tuusulan taidemuseo
Rantatie 25, Tuusula
Puh. 09 8718 3471
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola

Avoinna
27.9.-10.12. ke-su klo 12-17

Pääsymaksut 5/4/2 €

IIC-COLORE HELSINKI

Italian kulttuuri-instituutti tukee näyttelyn toteuttamista.