Kultaisilta päiviltä - Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun kuvituksia kodin ja koulun arjesta

Wendelin_fb2

Martta Wendelin ja Rudolf Koivu tekivät 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä paljon lasten elämää käsitteleviä kuvituksia koulujen oppikirjoihin, lastenlehtiin ja lastenkirjoihin. Kodin ja koulun arkea kuvaavat teokset muodostavat merkittävän osan molempien taiteilijoiden tuotannossa. Taiteilijakoti Erkkolan Kultaisilta päiviltä -näyttely esittelee lasten elämää kuvaavia kuvitustöitä kummaltakin taiteilijalta Tuusulan taidemuseon, Amerin Kulttuurisäätiön ja Kustannusosakeyhtiö Otavan kokoelmista.

Näyttelyn nimi juontuu Martta Wendelinin kuvitussarjasta, johon kuuluu joukko lasten elämästä kertovia kuvitustöitä. Wendelin maalasi nämä herkkäsävyiset vesivärikuvitukset vuosina 1917-1918 ja tarjosi niitä eri kustantamoille. Lopulta Werner Söderström Osakeyhtiö hyväksyi kuvitukset ja julkaisi ne Kultaisilta päiviltä -kirjassa vuonna 1921 lastenkirjailija Arvid Lydeckenin runoilla varustettuna. Nämä kuvitukset olivat merkittävä alkusysäys Wendelinin kuvittajan uralle. Erkkolan näyttelyssä on esillä suurin osa tästä kuvitussarjasta.

Sekä Rudolf Koivu että Martta Wendelin kuvittivat uransa aikana koulukirjoja aina aapisista luku- ja laskentokirjoihin. Näyttelyssä on esillä Martta Wendelinin kuvitusoriginaaleja Otavan kustantamaan Kodin ja koulun ensimmäinen kirja -nimiseen aapiseen vuodelta 1931 sekä samoin myös Valistuksen kustantamaan ja J.K. Santalan toimittamaan Alakansakoulun aapiseen vuodelta 1930. Koivu kuvitti Valistukselle 1940-luvulla Maalaiskansakoulun ja Kaupunkikansakoulun laskentokirjat, joiden kuvituksissa koulutiellä kuljetaan iloisesti ja tunneilla viitataan ahkerasti. Koivu kuvitti Wendelinin tavoin myös aapisia, muun muassa Otavalle Meidän lasten aapisen 1930-luvulla. Oppikirjojen kuvitukset käsittelivät usein lasten arkiseen elämään kuuluvia asioita.

Wendelinin ja Koivun kuvituksissa lapsuus näyttäytyy valoisana ja viattomana aikana, jolloin kesät olivat aurinkoisia ja talvet lunta täynnä. Värikkäissä oppikirjakuvituksissa ja idyllisissä kotielämän kuvauksissa esitellään lasten maailmaa lempeällä tavalla. Kotona arjen täyttävät askareet ja leikit. Lastenlehdissä lasten elämä näkyi usein opettavaisten tarinoiden kuvituksissa tai tunnelmallisissa kansikuvissa.


Kultaisilta päiviltä

21.1.-28.5.2017


Taiteilijakoti Erkkola
Rantatie 25, Tuusula
Puh. 09 8718 3471
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola

Avoinna
21.1.-30.4. ke-su klo 12-17
1.5.-31.8. ti-su klo 11-18

Pääsymaksut
5/4/2€