Monta ruutua tuulta ja sadetta - Hjalmar Löfving 120 vuotta

Hjalmar Löfving, Heikki, Hip ja Hop ja Pörröpää-Iivari28.9.-18.12.2016

Taiteilijakoti Erkkolan syksyn näyttelynä on Sarjakuvamuseon kokoama retrospektiivinen kiertonäyttely sarjakuvataiteilija, pilapiirtäjä ja animaattori Hjalmar Löfvingistä (1896-1968). Hänen tunnetuimpia hahmojaan oli Setä Pim-Pom 1960-luvun television lastenohjelmissa, josta nähdään näyttelyssä elävää kuvaa.

Hjalmar Löfving aloitti uransa pilapiirtäjänä 1900-luvun alussa. Ajan pilalehdet kuten Velikulta ja Kurikka tarjosivat aluksi työtehtäviä. 1920-30-luvuilla Löfving teki ensimmäisiä suomalaisia animaatioita lähinnä mainostarkoituksessa esimerkiksi osuuskauppaliikkeille.

Lastensarjakuvat 1920-luvun Sirkka-lehdessä avasivat uudenlaisen uran taiteilijalle. Vauhdikkaat Olli Pirteän seikkailut saivat pian jatkoa. Muita Löfvingin luomia hahmoja olivat Tommi Typykkä, Pikku Matti ja Valistuksen Lastenlehdessä seikkaillut Pörröpää-Iivari. Suomalaisuus ja eksoottiset maanosat kuten Afrikka kiehtoivat aiheina, ja kaukaisena esikuvana voi pitää Hergén Tintti-sarjakuvia. Säästöpankin lapsille suunnatussa Lipas-lehdessä Löfving piti lapsille omaa palstaa Lipassetänä. Muun muassa tuleva taidemaalari Marjatta Tapiola voitti lapsena kerhon piirustuskilpailun.

Kirjallisen ja kuvallisen aineiston ohella näyttelyyn on saatu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin filmiarkistosta digitoitu Niksula-tv:n lastenfilmi vuodelta 1964, jossa Löfving esittää Setä Pim-Pom -hahmoa. Löfvingiltä nähdään myös useita mainosfilmejä ja varhaisin selluloidi-tekniikalla valmistettu suomalainen animaatio, kolme minuuttia pitkä Muutama metri tuulta ja sadetta (1932).

Tuusulan näyttelyssä on lisäksi esillä alkuperäiskuvituksia Amerin Kulttuurisäätiön ja yksityisistä kokoelmista. Hjalmar Löfving -näyttely jatkaa Erkkolan jälkeen kierrosta Hämeenlinnan kaupunginmuseoon ja eri sarjakuvatapahtumiin.

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan taidemuseo
Rantatie 25, Tuusula
Puh. 09 8718 3471
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola

Avoinna
1.9.-18.12. ke-su klo 12-17
Pääsymaksut
5/4/2 €