Tunteiden sytyttäjä, tahdon terästäjä -luento


Aika: 17.9.2017 13.00 - 14.00
Paikka: Taiteilijakoti Erkkola
Osoite: Rantatie 25, Tuusula
Järjestäjä: Tuusulan taidemuseo

Kuvaus

J. H. ErkkoTuusulan taidemuseo julkaisee kattavan elämäkerran J. H. Erkosta vuoden vaihteessa. Esimakua kirjasta ja siihen liittyvästä tutkimuksesta on luvassa Erkkolassa 17.9. klo 13, kun taidehistorioitsija FM Marjo Kuula pitää luennon runoilijan elämästä, taiteesta ja taiteilijakoti Erkkolasta.

Tuusulan taidemuseo valmistelee elämäkertaa J. H. Erkosta ja taiteilijakoti Erkkolan vaiheista. Teoksen toimittaa Marjo Kuula Jane ja Aatos Erkko -säätiön tuella. Teokseen on tilattu artikkeleita lisäksi neljältä eri asiantuntijalta, muun muassa professori, VTT Martti Turtolalta ja toimittaja Antti Blåfieldiltä. Mukana on myös valikoima Erkon rakastetuimpia runoja.

J. H. Erkkoa sydämeen luettavaksi

Ajatus Sydämeen luettavaksi, J. H. Erkon elämäkerta -teokseen syntyi, koska viimeisin biografia Erkosta on 1930-luvulta. Tällä hetkellä myös Erkon runokirjoja ei ole saatavilla kirjakaupoissa, sillä kaikki painokset ovat loppuunmyytyjä. Tilaus uudelle elämäkerralle oli siis selvästi olemassa.

Kuuluisaan sanomalehtisukuun kuuluneen J. H. Erkon runous on kaikille tuttua, etenkin lauluiksi sävellettynä. "No onkos tullut kesä jo talven keskelle.." (Jouluaatto) sekä "Hämäläisten laulu" kuuluvat Erkon tunnetuimpien runojen joukkoon. Kuitenkin henkilönä Juhana Heikki Erkko on jäänyt monelle tuntemattomammaksi. Teoksen tavoitteena onkin kertoa lukijoille, kuka tämä vahvasti suomenkieliseen kirjallisuuteen ja runouteen vaikuttanut herkkä ja kiivassanainen herrasmies oli. Kuka oli tämä runoilija, joka teki kaksikymmenvuotisen uran kansakoulunopettajana Viipurissa, päätyi asumaan osaksi Tuusulaan Rantatien taiteilijayhteisöä, matkusti aina Egyptissä ja Palestiinassa asti ja samaan aikaan kirjoitti elämänsä aikana yhteensä 24 näytelmä- ja runoteosta?

Tunteiden sytyttäjä, tahdon terästäjä
su 17.9. klo 13
Luennoitsijana taidehistorioitsija Marjo Kuula
Museon pääsymaksun hinnalla: aikuiset 5 €, eläkeläiset, opiskelijat 4 €, lapset (7-17 v.) 2 €. Museokortilla vapaa pääsy.

Taiteilijakoti Erkkola
Rantatie 25, Tuusula
Puh. 09 8718 3471
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola

« Takaisin