J. H. Erkon elämäkerta julkaistaan

26.04.2018

Sydämeen luettavaksi J. H. Erkon elämäkertaTuusulan museo julkaisee torstaina 26.4. runsaasti kuvitetun elämäkerran runoilija Juhana Henrik Erkosta (1849–1906). "Sydämeen luettavaksi – J. H. Erkon elämäkerta" kertoo, kuka oli tämä sydämellinen ja herkkä runoilija, aforistikko, lehtimies, näytelmäkirjailija ja kulttuurivaikuttaja. J. H. Erkko oli intomielinen suomalaisen kulttuurin puolustaja ja kansanvalistaja, joka palveli työllään aikakauden ihanteita ja pyrkimyksiä. Kirja on toteutettu Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella.

Taidehistorioitsija Marjo Kuula kertoo kirjassa J. H. Erkon vaiherikkaasta elämästä ja monipuolisesta tuotannosta liittäen sen osaksi 1800–1900-lukujen taitteen historiaa. Tutuksi tulevat niin Erkon suvun ja lähipiirin tapahtumat, Taiteilijakoti Erkkolan rakentamisen vaiheet Tuusulan Rantatielle, ajan kiristyneet poliittiset olot kuin myös kirjallisuushistorian muutokset. Elämäkerrassa on myös artikkelit toimittaja, tietokirjailija Antti Blåfieldiltä, Suomen kirjallisuuden emeritusprofessori Juhani Niemeltä, sotahistorian emeritusprofessori Martti Turtolalta ja näyttelyamanuenssi Päivi Ahdeoja-Määtältä. Kirjassa on mukana laaja valikoima Erkon rakastetuimpia runoja ja mietelauseita, jotka on tarkoitettu jokaisen lukijan sydämeen.

Päivälehden ja SKS:n arkistoista on löytynyt uutta tietoa ja kuvamateriaalia Erkon elämästä. Edellinen elämäkerta Erkosta julkaistiin vuonna 1930. Valokuvaaja Kari Kohvakka kuvasi kirjaa varten paljon Erkkoon liittyvää arkistoaineistoa ja Erkolle merkittäviä asuinpaikkoja aina lapsuuden kotimaisemista Orimattilasta Tuusulan Rantatielle Erkkolaan.

Toukokuussa Erkkolassa kuullaan elämänkertaan liittyvä luento. Toimittaja Antti Blåfield ja taidehistorioitsija Marjo Kuula kertovat J. H. Erkosta ja tämän suvusta la 26.5. klo 14.

Tämä 360 sivuinen teos "Sydämeen luettavaksi – J. H. Erkon elämäkerta" on myynnissä 38 € hintaan aluksi Taiteilijakoti Erkkolassa ja Halosenniemessä.

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan taidemuseo
Rantatie 25, Tuusula
Puh. 040 314 3471
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola

Takaisin