Muusa Klubi: Dark Tales and Stories - loitsurunoja tämän päivän tulkintoina


Aika: 18.11.2017 18.00 - 19.30
Paikka: Taiteilijakoti Erkkola
Osoite: Rantatie 25, Tuusula
Järjestäjä: Tuusulan museo

Kuvaus

Johanna Pitkänen ja Johanna Juhola

Erkkolan Muusa Klubilla 18.11. "Dark Tales and Stories" -esityksessä sukelletaan syvälle suomalaiseen sielunmaisemaan muinaisen loitsurunoperinteen innoittamana. Esityksen takana ovat muusikot Johanna Pitkänen ja Johanna Juhola sekä näyttelijä Lassi Alhorinne.

Erilaiset parannus- ja manausloitsut saavat uuden muodon sävelletyn ja improvisoidun musiikin sekä tekstin tulkinnan myötä. Musiikissa yhdistyvät jazzin improvisatorinen estetiikka ja kansanmusiikkivaikutteet. Pianisti Johanna Pitkäsen lisäksi esityksessä kuullaan haitaristi Johanna Juholaa. Molempien muusikoiden monipuolinen musiikkitausta sekä vahva persoonallinen ilmaisu ja heittäytymiskyky pääsevät oikeuksiinsa tässä intiimissä esityksessä. Muinaiset loitsut saavat myös näyttämöllisen muodon näyttelijä Lassi Alhorinteen tulkitsemina.

Musiikillisen kerronnan rinnalle nousee loitsujen tarinallinen sekä jopa rituaalinen kokemustaso. Välillä pääosassa ovat tekstit, toisinaan puhemainen laulu ja musiikki. Esitys hämärtää rajan historiallisen ja nykyajan sekä musiikin ja draaman välillä.

Esityksessä kuultavat tekstit ovat pääosin peräisin Elias Lönnrotin vuonna 1880 toimittamasta kirjasta "Suomen kansan muinaisia loitsurunoja". Kokoelma on julkaistu englanniksi jo 1800-luvulla nimellä "The Magic Songs of the Finns".

Lassi AlhorinneJohanna Pitkänen - sävellykset, piano, sovitukset
Johanna Juhola - haitari, sovitukset
Lassi Alhorinne - tekstin tulkinta, laulu, ääni-improvisaatio

Liput alkaen 12,50 €, www.lippu.fi. Liput ovelta tuntia ennen esitystä 15 €.

Lippupiste_uusi

Taiteilijakoti Erkkola
Rantatie 25, Tuusula
Puh. 09 8718 3471
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola

Johanna Pitkänen on pianisti ja säveltäjä, jonka soittoa on kuvailtu muun muassa näin: "Solisevan iloista tunnelatausta...nautittavaa monitahoisuutta." Hän on helsinkiläisen, kansainvälisilläkin areenoilla esiintyneen ja kaksi albumia julkaisseen Kokko Quartet -yhtyeen perustajajäsen. Omissa projekteissaan Pitkänen on tehnyt yhteistyötä niin tanssijoiden kuin kuvataiteilijoidenkin kanssa.

Haitaristi ja säveltäjä Johanna Juhola on virtuoottinen harmonikkamusiikin uudistaja, jota on kutsuttu myös tangon kurittomaksi innovaattoriksi. Hänen yhtyeitään ovat muun muassa Johanna Juhola Reaktori, Johanna Juhola Trio, Tango-orkesteri Unto ja Duo Milla Viljamaa & Johanna Juhola. Neljä soololevyä julkaissut Juhola on toiminut säveltäjänä ja muusikkona myös lukuisissa teattereissa ja työryhmissä.

Lassi Alhorinne kuvaa näyttelijäntyönsä peruspilareita seuraavasti: "Teatteri- ja taidekäsitykseni muodostuvat kriittisyydestä, tiedostamisesta, poliittisuudesta, kehollisuudesta, ensemblestä ja ryhmän keskustelevuudesta. Toisaalta toiseuden, oudon ja ymmärtämättömyyden kohtaaminen nyrjäyttää uuteen." Monipuolisesti ja laajasti työskennellyt taiteilija on näytellyt teatterissa, elokuvissa, tv-sarjoissa, radiossa, toiminut ohjaajana, opettanut ja luennoinut ja dubannut. "Varsinkin työ kehitysvammaisten sekä kiertueteatteri lasten ja nuorten parissa ovat muokanneet maailmankuvaani" Alhorinne kertoo.

« Takaisin