Ajan virrassa – Taneli Eskolan valokuvataidetta

4.5.–19.9.2021

Näyttelyssä Tuusulanjärven kuvasto linkittyy kansallismaisemiin ja laajempiin maisemakäsityksiin. Maiseman ajallista ulottuvuutta korostavat Taneli Eskolan valokuvien rinnalla Tuusulan taiteilijayhteisön taiteilijoiden maalaukset.

Taneli Eskola Ajan virrassa

Tuusulaan rakennettiin 1640-luvulla oma kirkko ja nykyisen kunnan alue hahmottui. Suomen taiteen kultakaudella 1800–1900-lukujen vaihteessa Tuusulanjärven taiteilijat nostivat maalauksilla, runoilla ja sävellyksillä seudun laajalti tunnetuksi, osaksi suomalaista maisematunnetta.

Tähän perintöön yhdistetään Ajan virrassa -näyttelyssä Taneli Eskolan uutta valokuvataidetta. Kansallismaisemat ovat Eskolan valokuvissa merkitykseltään tihentyneet ja ilmentävät historiallista syvyyttä. Vuodenajat valon ja sään vaihteluinen ovat keskeinen osa Eskolan taidetta. Maisemien kuvat ovat usein monimerkityksisiä ja avoimia, mikä liittää niitä näyttelyssä esillä olevaan runouteen.

Kansalliskirjailijan maisemat

Rantatietä Aleksis Kiven haudalta Jean Sibeliuksen haudalle Ainolaan pidetään Suomen kulttuurin pyhänä tienä. Aleksis Kiven maailmassa Rantatien seutu oli eteläistä Hämettä kuten myös Kiven lapsuusajan maisemat – Nurmijärven Palojoen, Nukarin ja Raalan kylät. Kiven kuolinmökki Rantatien varrella innosti taiteilijoita muuttamaan Tuusulaan 1890-luvun lopulta alkaen. Runoilija J. H. Erkko löysi elämänsä loppupuolella kodin paikan Rantatieltä vastapäätä ihailemansa kirjailijan kuolinmökkiä.

Tuusulanjärven ja taiteilijoiden omia maisemia

Tuusulan Rantatie ja Tuusulanjärvi laajenevat Eskolan valokuvissa aluettaan yleisemmäksi maisemakokonaisuudeksi. Eskolan valokuvien lisäksi näyttelyssä on esillä alueen taiteilijoiden maalauksia ja kuvituksia. Eri puolilta Suomea Tuusulaan muuttaneet taiteilijat kuljettivat lapsuutensa muistojen maisemia mukanaan. Sarvikallio muistutti pienestä mittakaavastaan huolimatta Savo-Karjalan jylhistä vaaroista ja rotkoista ja sitä kutsuttiinkin Pikku Koliksi.

Savolaissyntyinen Pekka Halonen kuvasi aidosti Tuusulanjärven ja oman kotiniemensä rantanäkymiä eri vuodenaikojen vaihtelussa. Halonen vertasi miljöötä Louvren taidemuseoon: "Yli 30 vuotta olen asunut samassa paikassa metsä aivan taloni vierellä. Usein on tuntunut siltä, kuin omistaisin Louvren tai maailman suurimmat taideaarteet oveni ulkopuolella."

Taneli Eskolan valokuvataide

Vuoden 2020 aikana Taneli Eskola valokuvasi paljon Tuusulassa, ja suurin osa näyttelyn teoksista on uusia. Valokuvista voi tunnistaa Fjällbon, Sarvikallion, Tuusulan kirkon hautausmaan, Rantatien ja Halosenniemen. Muita aiheita ovat Aleksis Kiven maisemat Palojoella, Raalan kartano Nukarilla ja Myllykoski Nurmijärvellä. Valaistus-, sää- ja ilmasto-olosuhteet ovat myös merkittävässä roolissa valokuvissa vuodenaikojen vaihteluissa.

Ajan virrassa -näyttely on jatkoa Eskolan suomalaista maisemaa tutkivalle hankkeelle, jota hän on työstänyt koko uransa ajan. Lähtökohta oli alun perin 1970-luvun hämäläinen maisema. Teemoina ovat suomalaisten maisemakäsitykset, kansallismaisemat ja someajan suosituimmat maisemat yhdistettynä maisematutkimukselliseen analyysiin.

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan taidemuseo
Rantatie 25, Tuusula
www.erkkola.fi

Avoinna
4.5.–29.8. ti–su 10–17
1.9.–19.9. ke–su 12–17

Yleisöopastus sunnuntaisin klo 15 ulkona säävarauksella

Pääsymaksut
6/4/2 €
Museokortti-museo